Problem z elektryką - radio i więcej
-
A zatem mam problem. Dzisiaj podczas jazdy na dziurach zauważyłem, że radio się wyłącza (cały ekran znika, a wczesniej wyswietlana byla po prostu ikona, że coś się ładuje - jak płyta skakała), wyłączało się na dołku i zaraz załapywało, ale przejechałem tak pare km i całkowicie przestało działać. Wyciągnąłem, obejrzałem i uznałem, że kompletnie się znam co to może być, zainteresował mnie tylko czerwony kabelek, który szedł od radia, później się łaczył z żółtym przewodem, jak na zdjęciu:
Natomiast z czerwonej wtyczki wystawał analogiczny czerwony kabelek, tyle że do niczego nie podłączony, luźny, z drutem schowanym min. 5mm od początku kabelka (izolacji), także podejrzewam, że już wczesniej tak było, aczkolwiek jak widać na poniższym zdjęciu próbowałem go połaczyć do drugiej części czerwonego kapbla, tam gdzie się styka z czerwonym, ale bez efektów bo nadal nie działa. Oczywiście wszystkie miejsca gdzie jest goły kabel bez izolacji był wcześniej zaizolowany, tylko zdjąłem, żeby posprawdzać.
Na czerwonym kabelku przy samym radiu jest metka:
Natomiast dalej, już za wszystkimi wtyczkami czarnymi jest metka:
Ponadto jest jeszcze luźny kabelek, ale z tego co mówi metka to raczej nic ważnego:
Co więcej, w kieszonce, troche dalej znalazłem luźne przewody wraz z niepodpiętą do niczego wtyczką i nie wiem co to i gdzie to wsadzić, mozliwe ze tak było:
Czarna wtyczka o której wspominałem prezentuje się tak i wygląda chyba ok:
No i kabelek który był wpięty, jest nadal wpięty:
Dodatkowo jak się polozylem i szukalem przyczyny to mozliwe ze coś obruszylem, bo ten zegarek swiftowski mi nie działa, tzn godziny nie wyświetla, choć jak przekręce kluczyk to się podświetla, ale bez godziny.
Jeśli to może mieć jakiś wpływ, to tego dnia, dwie godziny wczesniej zamontowałem żaróweczkę led, ale taką na wypasie w podsufitówce no i w radio włożyłem nową płytę świeżo z folii CNO2
Co to może być? : |
Od drgań mogło się coś rozregulować, cokolwiek? Nie wiem co sprawdzać, nie mam woltomierza ; D -
widzę tu pioneera ?
czerwony - zasilanie ze stacyjki
żółty - podtrzymanie (stałe napięcie 12V)czarny masa.
czerwony z zółtym połączone czyli radyjko cały czas mozesz mieć włączone bez kluczyka w stacyjce.
-
widzę tu pioneera ?
czerwony -
zasilanie ze stacyjki
żółty -
podtrzymanie (stałe napięcie 12V)
czarny masa.
czerwony z zółtym
połączone czyli radyjko cały czas mozesz mieć włączone bez kluczyka w stacyjce.tak, pioneer ale dość stary
Aha, a azatem czerwony przewód miał prawo wisieć nie podpięty do niczego luzem, jeśli przy radiu jest połączony z żółtym?
To, dlaczego radyjko nie chce działać? : ( -
a masę ma podłączoną dobrze ? skąd jest wzięte zasilanie radia ? gdzie masz podłączoną masę ? a nie walnął przypadkiem jakiś bezpiecznik ?
-
Ten, który Ci jeszcze nie odłączył to antena, a niebieski to sterowanie wzmacniaczem, będziesz musiał go podłączyć jak KIEDYŚ kupisz wzmacniacz
Wtedy zobaczysz, że jednak jest ważny, resztę wyjaśniono wyżej -
A niebieski to
sterowanie wzmacniaczem, będziesz musiał go podłączyć jak KIEDYŚ kupisz wzmacniacza w co się go wsadza? tak z ciekawości
a co z tym kablem z białą wtyczką?
edit: i czemu godzina się nie wyświetla ! : (
-
Niebieski podłączasz do wzmacniacza, zazwyczaj pomiedzy + i -, dzieki niemu wzmacniacz uruchamia się po włączeniu radia i wyłącza razem z nim.
O ile pamiętam to do zegarka idą 4 kable, masa, zasilanie stałe zegarka, podświetlenie po przekręceniu stacyjki i ściemnienie po włączeniu świateł...zobacz sobie czego Ci brakuje
Jak na moje to bezpiecznik, po wymianie powinien zadziałać zegarek i radio jeśli będzie dobrze podłączone
Jeszcze jedno...pisałeś coś o zakładaniu wzmacniacza...zapamiętaj, że do wzmacniacza nie masz złączy JACK tylko RCA (zwany chinchem -"czinczem"), to są te dwa przy antenie z białym i czerwonym kolorkiem
-
Niebieski
podłączasz do wzmacniacza, zazwyczaj pomiedzy + i -, dzieki niemu wzmacniacz
uruchamia się po włączeniu radia i wyłącza razem z nim.
O ile pamiętam to
do zegarka idą 4 kable, masa, zasilanie stałe zegarka, podświetlenie po przekręceniu
stacyjki i ściemnienie po włączeniu świateł...zobacz sobie czego Ci brakujejutro w dzień się tym zajmę, ale sporo plastiku trzeba będzie zdjąć... ;s
I jaka mogła być przyczyna że radio zaczęlo przestawać łączyć od drgań aż nagle sie wylaczylo? ;s Co to jest za kabel podlaczany bezposrednio do radia w kształcie jacka?
-
TO złącze ANTENY, nie załamuj mnie
Widzę, że w tych sprawach jesteś kompletnym "lajkonikiem" -
ANTENA, nie załamuj
mniepierwszy raz to widzę, kompletnie sie na tym nie znam ;>
I czy radio musi być w kieszonce, żeby działało? czy nie?; d ostatnie już glupie pytanie !
-
Możesz je trzymać pod pachą tylko podłącz 3 kable
Przy tej kostce przy radiu to będzie tak...
czerwony z żółtym do plusa i czarny do masy...
Mam na myśli te kable, które są na fotce przy której pytasz o ten niebieski, potem kolory mogą być pomieszane, więc nie wywróżę -
w niektórych pioneerach ... niebieksi to sterowanie antena automatyczną
-
To to samo, tam po prostu jest impuls po włączeniu radia
Czyli można sterować anteną, wzmacniaczem lub też podłączyć kontrolkę, która będzie sygnalizować włączone radio jak ktoś lubi -
Możesz je trzymać
pod pachą tylko podłącz 3 kable
Przy tej kostce
przy radiu to będzie tak...
czerwony z żółtym
do plusa i czarny do masy...
Mam na myśli te
kable, które są na fotce przy której pytasz o ten niebieski, potem kolory mogą być
pomieszane, więc nie wywróżęale te przewody idą tak czy inaczej do kostki, później gdzieś w głąb auta i ja ich tam nie znajdę musialbym deske rozdzielczą zdejmować : D
ale popatrze jutro co gdzie idzie, no ale wszystko było dobrze! : (
-
Chodziło mi o to, że piszę o podłączeniu, na podstawie tamtej kostki.
-
Chodziło mi o to,
że piszę o podłączeniu, na podstawie tamtej kostki.jasne, tak zrobie, jesli sie uporam z tym co gdzie idzie i jak się tam dostać
Czyli czerwony skoro przy radiu jest połączony z żółtym to przy kostce może być luzem jak na zdjęciu?
-
O ile jeszcze ogarniam ten schemat to tak
-
Dobra, odkręciłem dalej i odkryłem, że czarny kabelek nie jest do niczego podpięty, a dalej już nie idzie czarny tylko kolory sie zmieniają i gdzie go w takim razie podczepić? moge go odprowadzić do tej masy, ale tak nie było, a nie chce przeinaczać ;s
edit:
Może ktoś wie, gdzie ten czarny kabelek końcowo jest uziemiany? to zaczna coś tam szperać, bo ten zegarek też nie działa -
Problemów c.d.
Podsufitówka mi święci wyłącznie w pozycji środkowej przy zamkniętych drzwiach, czyli wtedy właśnie nie powinna świecić, co jest : |
-
Jaka etykietka jest przy tym czarnym?