Wymiana szczęk Swift GS
-
Prosiłbym o opisanie mniej więcej jak powinna przebiegać wymiana szczęk przy Swifcie
Na co zwrócić uwagę i jakie szczęki wybrać?
Zastanawiam się nad: LUCAS, TRW, ATE i może gdyby się udało to Brembo.
Chciałbym aby były jak najlepsze, ale w rozsądnej cenie.
Jak się nie mylę to szczęki są na średnicę 180mm i mają szerokość 27mm.PS: ABSu brak
-
tak. 180mm
zanim zaczniesz kupować czesci sprawdz czy odpowietrzniki ci się odkręcają. jak się ukręci... kupujesz dodatkowo cylinderki, nie baw się w próbę wykręcenia, nie ma prawie szans.
kup 2 nakrętki mocujące bęben z kołnieżem do zaklepywania. (jaka śrendnica nie pamietam - zdejmij delikatnie kapselek i sprawdź). Istnieje możliwość poprostu zamiany prawa z lewą i może się okazać ze punkt zaklepania jest w innym miejscu.
Odkręcasz tą nakrętkę. patrzysz czy bęben nie jest dodatkowo mocowany na 2 śruby na krzyżak (tak jak tarcze przednie).
powoli delikatnie po okręgu sklepujesz bęben (pewnie jest tam garb).
ściągasz sprężynki i zawleczki (zrob sobie zdj jak to wyglada). całość montujesz z powrotem z nowymi szczekami. odpowietrzasz i latasz z nowymi tylnymi hamulcami.
sprawdz jak działają tłoczki w cylinderkach bo prawdopodobnie jest zapieczony.
-
Odpowietrzniki się odkręcają, bo pod koniec tamtego roku miałem pęknięty przewód i po robocie było odpowietrzanie, aczkolwiek chciałbym je wymienić, bo tam już z kluczem nie ma po co podchodzić takie objechane i chciałbym wiedzieć jakie one mają rozmiary / parametry.
Poza tym myślę, że to chyba nie cylinderki, na ręcznym tak samo nierówno hamuje.
Dzięki za odpowiedź
Jak zrobię przód i się wszystko ułoży to zajmę się tyłem