[MK5 1.6] Nagłe zapalenie się kontroli oleju
-
to cot ty teraz o
zakopanem myslisz. pffff.Bo w czwartek wyjeżdżam...
-
czy ja w którymś
momencie wypowiedziałem się jakbym "panikował" ? hmmoj tam, tak się mówi potocznie jak ktoś się martwi na zapas
-
W tym prymitywnym
silniku? Powiem więcej, kontrolka wolno Ci gaśnie prawdopodobnie przez ten
super-hiper syntetyk, bo im gęstszy olej, tym wyższe ciśnienie, a że auto pierwszej
młodości nie jest, to już wypływ na panewkach, luzy na zębach pompy robią swoje.Potwierdzam, kiedyś ojciec do golfa 1,3 wlał syntetyk, to potem kontrolka się paliła czasami (szczególnie po odpaleniu silnika i na wolnych). Jak daliśmy olej półsyntetyczny to problemu nie było. Po prostu w czasach projektowania tego silnika nikt o tak rzadkim oleju nie myślał
-
widzę że wy nie kumacie o co chodzi z klasami lepkości olejów... na nasz klimat najlepszy jest 10wXX czyli tzw półsyntetyk. Jest on najodpowiedniejszy do normalnej jazdy a to że wg niektórych tutaj "znawców" to zło to proszę wytłumaczyć dlaczego? Jeżeli bardzo mocno obciążasz silnik i kręcisz go do wysokich obrotów przez co zwiększasz temp pierwszy parametr nie jest taki istotny bo on oznacza w jakich temperaturach ( niskich ) olej zachowuje swoje właściwości i jest płynny a tak się składa że 10w jest do -30st.druga sprawa mając mechaniczne zawory nic sobie tym syntetykiem nie poprawisz. wiele producentów zaleca oleje 10w do silników z mechanicznymi zaworami.
-
Mowa była o pełnym minerale, że jest zły, a nie półsyntetyku...
Z tego co wiem to nawet nikt tu złego słowa o półsyntetyku nie powiedział... -
Mowa była o pełnym
minerale, że jest zły, a nie półsyntetyku...
Z tego co wiem to
nawet nikt tu złego słowa o półsyntetyku nie powiedział...Nigdy w życiu!
Półsyntetyk to ZŁO!Hmm dziwne wydawało mi się, że "ktoś" właśnie powiedział
Dobry minerał też wcale nie jest zły, zwłaszcza dla starego silnika z dużym przebiegiem. Inne oleje mogą okazać się zbyt rzadkie dla takiego silnika. Chyba, że komuś by chciało się bawić w remonty.
-
Hmm dziwne wydawało
mi się, że "ktoś" właśnie powiedziałDobra przyznaję się. To wszystko przez tą obronę... No i miałem na myśli minerał, a nie półsyntetyk w pierwszym poście...