lambda po raz kolejny...
-
Ostatnio trochę wstrzymałem się z zakupem nowej lambdy po małej analizie tego co oferuje IC. Okazuje się, że (a w sumie wiekszość pewnie wie) jest ona w sumie uniwersalna a model z końcówką, ten droższy, przypisany jest też do takich modeli jak nexia, astra, vectra itp mowa tu o DENSO. Natomiast patrząc na NGK (chyba mówię o oryginale a nie zamienniku za 60zł z allegro) nr katalogowy pasuje tylko do Swifta. Każdy model wymieniony powyżej ma już inne numery katalogowe i niby nie pasuje do reszty.
W takim razie czym się różnią lambady NGK oprócz numerami? Wielkiej filozofii chyba tam nie ma - odpowiednie napięcie do komputera a jak zgadza się ilość przewodów i przedział napięcia to powinna pasować. Ktoś coś wie więcej? Nie chce jechać po taniości bo to bez sensu wydane pieniądze jak zaraz trzeba wymieniać albo źle działa.
-
Sondy NGK/NTK różnią sie długością kabla do gti OZA401-E58 445mm (220zł) a OZA401-E6 320mm (110zł) Ta druga od razu Ci mowie będziesz za krótka, będziesz musiał sztukować.
pisałem w innym wątku ze dedykowana z wtyczka kosztuje 140zł a bez wtyczki trzeba założyć stara kosztuje 70zł mowa o Denso.
Mam nadzieje ze rozwiałem twoje watpliwosci.