Grzejący się silnik
-
. jeździsz na płynie chłodzącym czy
koncentracie ?
Ostatnio na 'koncentracie' -
. jeździsz na
płynie chłodzącym czy
Ostatnio na
'koncentracie'teraz już śmiało możesz dolewać wody
-
teraz już śmiało możesz dolewać wody
Najlepiej destylowanej! -
niestety - prawda jest taka ze koncenstrat będzie odparowywał bo układ chłoodzenia jest otwarty a nie zamknięty niestety.
-
ja wodą destylowaną zajechałem pompę wody po 100 km
teraz leję już tylko i zawsze PETRYGO ( zawsze mam w bagażniku)
-
ja wodą destylowaną zajechałem pompę wody po 100 km
Jak jeździłeś na samej wodzie to może i tak
Gdyby co to ja miałem na myśli uzupełnianie koncenrtatu -
Odpaliłem dzisiaj
autko i popatrzyłem na przewody.
Przewody są całe, z
nich nie cieknie, pod zbiornikiem sucho, wczoraj dolałem płynu(przejechałem z 15km)
i póki co w chłodnicy płynu jest odpowiednia ilość, ze zbiorniczka trochę mi go
zabrało, pewnie żeby ten poziom wyrównać. Pod autem było sucho po jakiś 5 min od
odpalenia, ale teraz moje pytanie. Czy mam go odpalić i zostawić aż silnik osiągnie
swoją temperaturę?Dokładnie.
Sprawdzaj dopiero na rozgrzanym silniku.Wyciek spod pompy wody wykluczyłeś?
-
Panowie rozumiem,
że otwierając korek od chłodnicy powinienem od razu widzieć płyn? Tzn chłodnica
powinna być tak jakby zalana płynym?Chłodnica musi być zawsze pełna.
Ewentualne ubytki w niej są uzupełniane za pomocą zbiorniczka wyrównawczego. -
Wyciek spod pompy
wody wykluczyłeś?
Zrobiłem błąd i nie poczekałem aż silnik się w pełni rozgrzeje.- Ostatnio nawet w chłodnicy było bardzo mało płynu(wtedy samego płynu) więc coś tam dalej musi być nie tak chyba?
-
Zrobiłem błąd i nie
poczekałem aż silnik się w pełni rozgrzeje.- Ostatnio nawet w
chłodnicy było bardzo mało płynu(wtedy samego płynu) więc coś tam dalej musi być nie
tak chyba?
Skoro brakowało płynu, to na pewno gdzieś jest wyciek.
Jak jeszcze miałem Tico, to też miałem ubytki ze zbiorniczka wyrównawczego i nie mogłem dojść skąd jest wyciek, a sprawdziłem dosłownie wszystko...
Okazało się, że wyciek był z pompy wody i co najciekawsze - lało się tylko na zimnym silniku, po rozgrzaniu już nie.Oczywiście to tylko taka ciekawostka, że wszystkiego można się spodziewać i należy bardzo dokładnie sprawdzić każdy element.
Ps. spód chłodnicy również dokładnie obadaj (szukaj nawet bardzo małych plamek)
To nie jest normalne, że brakuje płynu - wiedz, że coś się dzieje.Ps2. nie narażając się na koszty z płynem chłodniczym, to możesz na razie dolewać wody destylowanej albo chociaż przegotowanej, a jak zlokalizujesz problem i go naprawisz to wtedy na spokojnie zalej sobie płynem.
- Ostatnio nawet w
-
Jutro się za to zabieram, dzisiaj na pizzy pojeździłem i jednak czas najwyższy się za to zabrać, szczególnie, że niedługo temperatura też będzie niesprzyjająca
- Jeszcze coś mi haczy albo trze przy lewym kole także wyboru nie mam jeśli chodzi o przeglądzik
-
-
-
Wczołgałem się pod samochód i tam gdzie jest pasek rozrządu są cieknące kropelki wody/płynu
I teraz pytanko, czy przy zakładaniu pompy 'laik' sobie poradzi? Bo to przy rozrządzie siedzi, no i czy nie lepiej od razu też nowy pasek założyć skoro stary nie wiem ile ma? -
Wczołgałem się pod
samochód i tam gdzie jest pasek rozrządu są cieknące kropelki wody/płynu
I teraz pytanko,
czy przy zakładaniu pompy 'laik' sobie poradzi? Bo to przy rozrządzie siedzi, no i
czy nie lepiej od razu też nowy pasek założyć skoro stary nie wiem ile ma?Zrób od razu cały rozrząd, w swifcie to nie są jakieś duże koszta a będziesz miał spokojną głowę. Co do tego czy laik sobie poradzi to zależy co masz na myśli? Jeśli sam nigdy wcześniej tego nie robiłeś to ja bym odradzał brać się za tą wymianę samodzielnie.
-
I właśnie to miałem na myśli mówiąc 'laik'.
Patrząc na objawy mogę być pewien, że to pompa i wymienić ją ze spokojną głową?
PS: Mówiąc o wymianie jakie pieniądze masz na myśli? Chodzi mi o robociznę samą? -
sądzę że za rozrząd z pompą to pewnie ze 150-200 zł zawołają (jak nie więcej) + części
-
sądzę że za rozrząd
z pompą to pewnie ze 150-200 zł zawołają (jak nie więcej) + częściWszystko zależy od cen w danym mieście i od warsztatu, ja mam w Łodzi mechanika, który za rozrząd bierze odemnie 80-100 zł.
-
Czy to znak, że
pompa wodna powiedziała papa? Bo olej to to raczej nie jest..No i wykrakałem...
Tak, to wyciek spod pompy wody. -
Wczołgałem się pod
samochód i tam gdzie jest pasek rozrządu są cieknące kropelki wody/płynu
I teraz pytanko,
czy przy zakładaniu pompy 'laik' sobie poradzi? Bo to przy rozrządzie siedzi, no i
czy nie lepiej od razu też nowy pasek założyć skoro stary nie wiem ile ma?Nie wiem czy sobie poradzisz, bo nie wiem jak bardzo laikiem jesteś.
Trochę roboty z tym jest, niestety.Mechanik z naszej "wioski" to pewnie min. 200 zeta krzyknie (200 biorą za sam rozrząd, a z pompą wody to pewnie 250-300) ale jak chcesz, to mogę dać Ci namiar na swojego, który by Ci to zrobił za 50-60% ceny z innych warsztatów.
Jak coś, to wal na priv. Zadzwonisz do niego, czy podjedziesz to powie Ci cenę.
Ps. cały rozrząd od razu rób.
Tym bardziej, że nie wiesz kiedy był zmieniany...