S Swift Gti- poziom oleju
-
Witam,
Zauwazylem,ze przy obecnych mrozach auto po dlugim postoju, wskazuje na bagnecie oleju poziom min. Po przejechaniu kilku-kilkunastu kilometrow i odczekaniu 15 minut po zgaszeniu silnika, poziom jest prawidlowy, czyli troche powyzej polowy miarki. Macie podobny objaw w swoich samochodach? Olej to Valvo Max Life 10w40, przejechane na nim 7 tys.
-
Witam,
Zauwazylem,ze przy
obecnych mrozach auto po dlugim postoju, wskazuje na bagnecie oleju poziom min. Po
przejechaniu kilku-kilkunastu kilometrow i odczekaniu 15 minut po zgaszeniu silnika,
poziom jest prawidlowy, czyli troche powyzej polowy miarki. Macie podobny objaw w
swoich samochodach? Olej to Valvo Max Life 10w40, przejechane na nim 7 tys.Hmmm...
Przychodzi mi na myśl rozszerzalność cieplna materiałów. Kiedyś czytałem, że dla olejów objętość może się zwiększyć o ok 10% przy wzroście temp. o ok 100st. C.
Zakładając, że przy obecnych temp. olej ma na starcie jakieś -10 stopni a rozgrzewasz go do jakiś 70 stopni to realne jest zwiększenie objętości o jakieś 200 - 300ml... Co nawet by się pokrywało z twoimi obserwacjami...
Ale to takie moje luźne przemyślenia -
przy takich mrozach zawsze sie jakies cuda dzieja, a moze nie stał prosto poprostu ?
-
Stal prosto, sprawdzalem to kilka razy :)Po nocnym postoju, silnik nawet przy mrozach blisko -30 zaklepie moze na doslownie sekunde i mu przechodzi. Sam nie wiem czy sie tym przejmowac czy nie zawracac sobie tym glowy
-
nie przejmuj sie
zrobi sie cieplej to wtedy zobaczysz