Jaki olej do Swifta 1.3 8 V
-
Witam
Po zakupie swifta nie wiedziałem jaki olej jest w silniku i zalałem Mobil S 2000 pół syntetyk 15 W 40.Po zrobieniu ok 1000 km sporo oleju zostało przepalone.Po dolewce 1 l mineralnego zawory zaczęły ciszej pracować tak samo jak silnik.Stan oleju jak na razie jest bez zmian - nie ubywa go.Zauważyłem że w silniku jest straszny syf.Czy teraz zmieniając olej mogę wlać mineralnego tylko jakiej marki i lepkości ?
P.S
Czy jak podczas pracy silnika odkręce korek od oleju powinno lekko "pluć" olejem (?) słyszałem że to normalny objaw wynikający z konstrukcji silnika.Pozdrawiam
-
Witam
Po zakupie
swifta nie wiedziałem jaki olej jest w silniku i zalałem Mobil S 2000 pół syntetyk
15 W 40.Po zrobieniu ok 1000 km sporo oleju zostało przepalone.Po dolewce 1 l
mineralnego zawory zaczęły ciszej pracować tak samo jak silnik.Stan oleju jak na
razie jest bez zmian - nie ubywa go.Zauważyłem że w silniku jest straszny syf.Czy
teraz zmieniając olej mogę wlać mineralnego tylko jakiej marki i lepkości ?
P.S
Czy jak podczas
pracy silnika odkręce korek od oleju powinno lekko "pluć" olejem (?) słyszałem że to
normalny objaw wynikający z konstrukcji silnika.
Pozdrawiammobil s 2000 to 10W40. nie powinno się mieszać olejów. Lepiej wymienić na nowy. sprawdż kompresję silnika. wtedy zdecyduj czy przejść na mineralny 15W40. 1 litr jeszcze nie powinien nic popsuc i dalej połsyntetyk mozna lac