[GTi] Czujnik położenia wału
-
Zaciekawiło mnie to ze wszystko było w porządku kod 12 sprawdzałem w ten sam dzień, zostawiłem auto na parę godzin przychodzę do odpalania a tu nic i błąd 42.
Wykasowałem ten błąd i ok.
-
W GTi ten czujnik to jest może taki z brązową kostką do wpięcia pod aparatem zapłonowym trochę bardziej od strony grodziówki ?
Jakie były by objawy gdyby np nie kontaktował ? -
W GTi ten czujnik
to jest może taki z brązową kostką do wpięcia pod aparatem zapłonowym trochę
bardziej od strony grodziówki ?
Jakie były by
objawy gdyby np nie kontaktował ?To akurat jest czujnik temperatury a dokladniej wlacznik wentylatora
czujnik polozenia walu jest zintergowany z aparatem zaplonowym (impulsator halla) -
czujnik polozenia walu jest zintergowany z aparatem zaplonowym (impulsator halla)
A jest jakieś miejsce w którymś coś tam może nie stykać? W przypadku wymiany musiałbym zmienić cały aparat zapłonowy w takim razie - używki szukać czy nowego?
Problem jest taki, że np przy konkretnych obrotach np przy nagle się jakby zalewał i nie chce wyżej wejść - tak się dzieje ajk od niskich obrotów na jednym biegu tak go przeciągam w górę... jak np zacznę od 4tys to np czasami tego nie ma.
Do głowy przychodzi mi jeszcze cewka zapłonowa (sonde lambda i świece już wymieniłem bo po zalaniu silnika płynem chłodniczym to się zaczęło robić...)
Mechanik znajomy mi zasugerował że może nie kontaktuje właśnie czujnik położenia wału korbowego albo coś źle kontaktuje. Komp błędów nie wywala.
-
trudno strzelac jak sie tego nie widzi ale zacznij od pompy paliwa . A jak powoli wciskasz gaz to jak sie zachowuje ?
-
trudno strzelac jak
sie tego nie widzi ale zacznij od pompy paliwa . A jak powoli wciskasz gaz to jak sie zachowuje ?Generalnie to ja go nie wciskam w podłogę ale np na 2 biegu jest tak jak opisałem a na 3 na chwile jakby traci moc trochę przy tych obrotach ale przechodzi dalej... na wyższych obrotach ciągnie dalej mocno więc chyba raczej nie pompa paliwa...
-
MKV - toto trzeba wystroić wreszcie. Podłubany motor bardzo często nie chodzi dobrze.
-
MKV - toto trzeba
wystroić wreszcie. Podłubany motor bardzo często nie chodzi dobrze.To już dawno wystrojone jest na Ecumasterze DET3 - chyba nie czytałeś wątku o moim Swifcie
Problem pojawił się po tym jak Mari zakręcił mi kółkiem dolotowym w złą stronę rpzy ustawieniach regulowanych kółek rozrządu i poszła w końcu uszczelka pod głowicą podczas strojenia (naprał ostro temperatury, chyba między cylindrami poszła bo odroty jałowe zmieniły się na okł2500obr/min i dużo białego dymu z wydechu było - płynu chłodniczego). Po tym jak poskładał silnik (po kolejnych perypetiach z jego strony) występuje taki o to właśnie dziwny problem.Podobno po odpaleniu jak mi go jechał odstawić to komputer mu pokazał 3 błędy - z tego co pamiętam czujnik temperatury, TPS i MAF - po dojehcaniu do mnie z komputerem w trybie serwisowym (przełącznik pod deską) wszystko było ok w normalnym trybie - wybłyskiwało kod 12.
Aktualnie mam podejrzenie, że przy zakłądaniu głowicy i podpinaniu wszystkiego gdzieś jakaś kostka może nie kontaktować? Czy może jakiś czujnik się gdzieś uszkodził? Może czujnik temperatury silnika który podaje dane do ECU? Z tego co kojarzę to chyba jest inny czujnik niż ten który podaje dane do wskaźnika na desce rozdzielczej ?
-
Może czujnik
temperatury silnika który podaje dane do ECU? Z tego co kojarzę to chyba jest inny
czujnik niż ten który podaje dane do wskaźnika na desce rozdzielczej ?tak, to jest inny jest czujnik na deskę, do ecu i uruchamiający wentylator chłodnicy.
-
To już dawno
wystrojone jest na Ecumasterze DET3 - chyba nie czytałeś wątku o moim Swifcie
Czytałem... ale czy po ponownym składaniu silnika było kolejne strojenie? Czy strojenie było na sondzie szerokopasmowej? Czy strojenie było też na drodze?Bo u mnie takie objawy były często w trakcie strojenie, gdzie przy pewnych otwarciach na średnich obrotach auto mocno zalewało.
-
Czytałem... ale czy po ponownym składaniu silnika było kolejne strojenie? Czy strojenie > było na sondzie szerokopasmowej? Czy strojenie było też na drodze?
Bo u mnie takie objawy były często w trakcie strojenie, gdzie przy pewnych otwarciach na > średnich obrotach auto mocno zalewało.Tak - było kolejne strojenie po złożeniu wszystkiego do kupy z sonda szerokopasmową w wydechu - nawet mam film ze strojenia z kamerki zamontowanej pod szyberdachem gdzie widać dokładnie AFR. Strojenie było na drodze na ekspresówce przeważnie na 3 biegu ale też i na 4.
Problem występuje zarówno przy lekko, w połowie jak i przy pełnym otwarciu przepustnicy.Jedna ciekawostka wyszła, że przy pełnym wciśnięciu pedału gazy w podłogę TPS pokazuje tylko 90% uchylenia (mam przepustnicę 60mm z Nissana SR20DE) ale przedtem przy poprzednim strojeniu też to było.
Przed chwilą kupiłem na allegro nową cewkę zapłonową tak na wszelki wypadek do sprawdzenia - po pierwsze dlatego, że zrobiłem szybki wywiad i w Cermotorze nie będzie jej jeszcze dość długo dostępnej a po drugie moja ma przejechane 312tys km w tym 100tys na LPG gdzie była bardziej obciążona.
Dziwne by jednak było, gdyby się okazało że to cewka i wszystko zgrało się w czasie z wymianą uszczelki pod głowicą. Musze jeszcze kupić preparat do styków elektrycznych i posprawdzać wszystkie kostki od czujników bo po poskładaniu przez Mariego rozpiąłem 3 i wszystkie były w oleju (ale działają...) - podobno Elektrosol jest dobrym preparatem ?