[mkV 1.0] skrzynia wyje ??


  • Użytkownik archiwalny

    Witam,

    sorry jezeli temat już był (nie znalazłem w szukajce)

    moj problem jest następujący:

    Po rozgrzaniu silnika zaczyna sie wycie (przy odpuszczeniu gazu i spadaniu obrotów). Wyje tez na "luzie". Na zimnym silniku nie slychac wycia.

    Dotychczasowe diagnozy mechaników:

    • pompa wody - 2 x wymiana rozrządu z pompą wody (bez efektu)
    • pompa wspomagania,
    • pompa oleju,

    Znalazłem gdzieś, ze może to byc również skrzynia biegów.
    Miał ktos z Was podobne objawy. Mozna jakoś sprawdzic skrzynię bez demontażu ustrojstwa ?? Ew. jak sprawdzić pompy wspomagania i oleju ??

    Jak ktos z Wrocławia zna mechanika, który widział swifta na żywo a nie tylko w katalogach to chętnie skorzystam

    sorrki za długie wypracowanie


  • Użytkownik archiwalny

    jesli skrzynia wyje:
    to jak stoisz i trzymasz sprzęgło. i sobie tego gazu odpuszczasz i obroty spadają to też wyje ?

    a łożysko napinacza wspomagania kierownicy wymieniałeś?

    mi np coś drży i wpada w rezonans przy ok 1800 obr/min


  • Użytkownik archiwalny

    jesli skrzynia
    wyje:
    to jak stoisz i
    trzymasz sprzęgło. i sobie tego gazu odpuszczasz i obroty spadają to też wyje ?

    wyje jak na luzie przygazuje i odpuszcze - z wcisniętym sprzęgłem nie próbowałem. Sprawdze jutro rano. Dzięki za sugestię

    a łożysko napinacza
    wspomagania kierownicy wymieniałeś?

    nie mam bladego pjęcia - ja jestem zielony w te klocki. Jezeli jest to część rozrządu to pierwszy raz miał być wymieniony kompletny + pasek od osprzetu. Za drugim razem dałem sie zrobic i wymieniłem jeszcze raz pompę wody (wg. mechanika to ona miała hałasować na 100 %) i pasek rozrządu

    mi np coś drży i
    wpada w rezonans przy ok 1800 obr/min

    moze delikatnie jak schodzi z wysokich obrotów to gdzieś ok. 1500 delikatnie zatrzęsie, poza tym wyciem chodzi jak rakieta ...


  • Użytkownik archiwalny

    więc teoretycznie rzecz biorąc napinacz paska wspomagania nie wchodzi w skład rozrządu. stąd może się okazać że łożyska w nim Ci nie wymieniono. otwórz maskę i nasłuchuj z której strony masz to wycie. mi to łożysko strasznie hałasowało. zdjąłem, wyciągnąłem łożysko przy pomocy imadła, wymieniłem na nówke i znowu imadłem wcisnąłem spowrotem i założyłem do autka. i odczułem kolosalną różnicę. nic nie słychać


  • Użytkownik archiwalny

    Sprawdziłem i wciśnięcie sprzęgła nie wpływa na to "wycie".
    Zostawiłem dziśiaj u kolejnego magika. Dzwonił, ze zciagnął wszystkie paski i dalej wyje. Wg niego pompa oleju ale uzył słówka "chyba" wiec ....... kaząłem ładnie wszystko poskładać

    więc teoretycznie
    rzecz biorąc napinacz paska wspomagania nie wchodzi w skład rozrządu. stąd może się
    okazać że łożyska w nim Ci nie wymieniono. otwórz maskę i nasłuchuj z której strony
    masz to wycie.

    wyje gdzieś od strony rozrządu. Wszyscy magicy nasłuciwali stetoskopami i takie rozbierzne diagnozy

    mi to łożysko strasznie hałasowało. zdjąłem, wyciągnąłem łożysko przy
    pomocy imadła, wymieniłem na nówke i znowu imadłem wcisnąłem spowrotem i założyłem
    do autka. i odczułem kolosalną różnicę. nic nie słychać

    Wspomniałem o tym łozysku co napisłeś i czekam ... Czy te łozysko przy sciagniętych paskach też by hałasowało ??


  • Użytkownik archiwalny

    ja obstawiam zbyt mocno naciągnięty pasek rozrządu, też mi troszke piszczy, ale bez tragedii


  • Użytkownik archiwalny

    Wspomniałem o tym
    łozysku co napisłeś i czekam ... Czy te łozysko przy sciagniętych paskach też by
    hałasowało ??
    Nie, bo napina pasek, który Twój mechanik ponoć zdjąć. Jak wyje bez pasków to pompa wspomagania też odpada, bo napędza ją silnik przez pasek.



  • pompa oleju to może być to...


Zaloguj się, aby odpowiedzieć
 

Wygląda na to, że twoje połączenie z Zlosniki.pl zostało przerwane. Proszę czekać, gdy staramy się je odnowić.