Żarówka wstecznego i coś mocniejszego na przód
-
lepiej świecące oczywiście
-
Ja mam jakieś
Philipsa +30%, nie jest to ksenon, ale drogę widać lepiej niż na zwykłychmam takie same. świecą dobrze. tylko niestety z tyłu założyłem wyższe opony i za nisko mi swiatlka swieca. ale ogólnie dobrze.
-
ja bym wolal drozsza opcje:bi-xenon.
Wiąże się z tym montowanie przetwornic. Dodatkowo montowanie xenonów w nieodpowiednich kloszach może powodować dość poważne oślepianie innych kierowców. I z tego co mi wiadomo nie do końca jest to legalne.
-
napisalem drozsza bo nie chodzilo mi o same wrzucenie zarnikow i przetwornic, tylko przerobienie lampy na soczewke oraz zrobienie jej na gladko.
-
Ja mam jakieś tanie gówienka o białej barwie, ale jestem mega zadowolony bo na prawdę bardzo ładnie świecą i oświetlają drogę!
-
napisalem drozsza
bo nie chodzilo mi o same wrzucenie zarnikow i przetwornic, tylko przerobienie lampy
na soczewke oraz zrobienie jej na gladko.No to jest najlepsza opcja jaka może być. Xenon fajna sprawa.
Tylko właśnie nie wiem jak to wygląda od strony prawnej. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że lampa xenonowa musi mieć system regulacji poziomu świecenia i dodatkowo jakiś system spryskiwaczy. I do tego tak jak piszesz sporo kosztuje taka zabawa. I jeszcze jedną wadą jest to, że przetwornice potrafią zakłócać sprzęt elektroniczny. -
No to jest
najlepsza opcja jaka może być. Xenon fajna sprawa.
Tylko właśnie nie
wiem jak to wygląda od strony prawnej. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że lampa xenonowa
musi mieć system regulacji poziomu świecenia i dodatkowo jakiś system spryskiwaczy.
I do tego tak jak piszesz sporo kosztuje taka zabawa. I jeszcze jedną wadą jest to,
że przetwornice potrafią zakłócać sprzęt elektroniczny.prawnie jest to bardzo prosto rozwiazane. Jest to nielegalne, kazda ingerencja w lapmy(nawet samo ich rozklejenie) wiaze sie z staceniem homologacji-wg prawa. Zreszta ak z wszystkim, kazdą ingerencje w aucie chocby dodanie na stale wagi czy wyciagniecie kanapy,fotela badz plastikow powinno sie zglosic i powinni zmienic dane na dowodzie.
W realu jak zobcza soczewki i ze nie jest to zasmarkane klejem to nikt ci za to dowodu nie zabierze, nawet na same zarniki przymykaja oczy na przegladzie(znajomy smiga).
A ze przetwornice zaklucaja to wiadomo ale jedyne na czym odczulem zmiane kiedys to na dzialaniu CB, choc bardziej sieje padajacy altek. -
Zreszta ak z wszystkim,
kazdą ingerencje w aucie chocby dodanie na stale wagi czy wyciagniecie kanapy,fotela
badz plastikow powinno sie zglosic i powinni zmienic dane na dowodzie.bez przesady, zmieniasz radio to też lecisz zgłosić nie popadajmy w paranoję
-
wage masz w dowodzie, jest art. ktory mowi o tym ze powinienes zmienic ją po takich zabiegach, wywalenie kanapy badz fotela wiaze sie z zmiana ilosci miejsc w aucie ktore masz tez zapisane w dowodzie(policjant za brak miejsca moze zabrac dowod), plastiki- jest napisane ze nazewnatrz auta jak i wewnatrz niepowinno byc ostrych wystajacych elementow(wewnatrz chodzi mi o nieoslonięte arkusze blachy), wewnatrz w razie wypadku ludzie by sie cieli jak emuchy.
W prawnie masz zapisane, lecz homologo, a zycie to 3 bajki.
tak naprawde nawet na galke zmiany biegow, wydech itp powinienes mie homologo.
opisane przyklady:
http://www.tuningforum.pl/viewtopic.php?f=3&t=98443 -
gałkę to może nie u mnie diagnosta do tego się nie przyczepił, ale za to kierownica musi być z homologacją. Moja MOMO nie przeszła, bo się uparł i już
Pasek przyciemniający na przedniej szybie również nie może być. No chyba, że szyba już oryginalnie ma dymiony pasek. -
gałkę to może nie u
mnie diagnosta do tego się nie przyczepił, ale za to kierownica musi być z
homologacją. Moja MOMO nie przeszła, bo się uparł i już
Pasek
przyciemniający na przedniej szybie również nie może być. No chyba, że szyba już
oryginalnie ma dymiony pasek.o glace zmiany biegow tez jest wspomniane, pisalem rzeczywistosc a prawo to 2 rozne rzeczy, niektorym przechodza przeglad auta z zestawem ksenonow w normalnych lampach eszcze diagnosci im swiatla regulują, roznie bywa a o niektorych rzeczach by czlowiek nawet niepomyslal ale zapiski są,
-
Moja MOMO nie przeszła, bo się uparł i już
trzeba mu ją było zdjąć i pokazać atest, ciekawe co by na to powiedział
-
Ja w golfie miałem podobną sytuacje... kierownica MOMO oryginał ale zaraz a gdzie homologacja i te sprawy... Ja do niego żeby schylił ten tempy łeb i zajrzał na rewers... I zobaczył jakieś numerki ale dalej twierdzi że nie ma homo... Aż przyszedł stary diagnosta i się roześmiał, powiedział że jak młody (diagnosta) jest taki ambitny to na półce leży książka z homologacjami drogowymi Kierownic i niech szuka... Po 3h na stacji diagnostycznej okazało się że kierownica jest zahomologowana na 32 kraje w tym Polskę... I w ten sposób upewniłem się
-
Dziękuje wszystkim za wyczerpujący wykład nt homologacji ale może ktoś jeszcze zabierał się za wymianę żarówek z tyłu bo do serwisu nie widzi mi się jechać.
Jeżeli chodzi o przód to na pewno poprzestanę na mocniejszych żarówkach, ksenony jeśli są w ogóle możliwe, odpadają.
-
A próbowałeś po prostu odkręcić lampę? Z tego co pamiętam w hatchbacku jak i w sedanie odkręca się lampę wypina z zatrzasku i gotowe
-
A próbowałeś po
prostu odkręcić lampę? Z tego co pamiętam w hatchbacku jak i w sedanie odkręca się
lampę wypina z zatrzasku i gotowew 3D jest tak samo jak w 5D - dwie śruby na krzyżak, lampa trzyma się wtedy na dolnych bolcach, wyciągamy ku górze, wypinamy wtyczkę, 4 haczyki na bokach i mamy wkład z żarówkami, żadnej filozofii nie ma
-
Ale sie musiał chłop cudów naczytać, żeby sie dowiedzieć jak żarówcyne wymienić...
-
Ale sie musiał
chłop cudów naczytać, żeby sie dowiedzieć jak żarówcyne wymienić...zdarza się
-
Ale sie musiał
chłop cudów naczytać, żeby sie dowiedzieć jak żarówcyne wymienić...hehe za kare ze sie bal otworzyc tylnia klape:D.
-
zdarza się
Może ktoś instrukcję foto zrobi
Przy następnym update silnika forum pojawi się opcja zdalnej wymiany żarówek, kół i innych rzeczy