Wycieraczki przestaly działać
-
Witam!
Właśnie pojawił się problem w Swifcie Mk3. Po odpaleniu autka rano zachciało mi się przeczyścić szyby. Mocno się zdziwiłem, że wycieraczki zatrzymywały się w pionie zamiast opaść po pracy. Próbowałem z 10 razy i za każdym razem kończyły w pionie. Poruszyłem je ręcznie prawo-lewo myśląc, że może coś się przyblokowało i zadziałają normalnie. Efekt jest taki, że przestały się ruszać w ogóle. Słychać jednak silniczek, a po dalszym ruszaniu ich ręcznie a następnie po próbie uruchomienia czasem zdarza się, że drgną nieco tak z 1 cm.
Może ktoś z Was ćwiczył ten temat i mógłby rzucić jakąś podpowiedź co może być przyczyną i jak się za to zabrać?Pozdrawiam!
-
spróbuj dać podkładki ja miałem to samo i podkładaka sprawe załatwiła
-
Hmm, nie za bardzo jestem ogarnięty w temacie. O jakich podkładkach mówisz? I jak w ogóle dostać się do mechanizmu wycieraczek? Ostatnio jak zdejmowałem podszybie widziałem tylko taki jakby wał napędowy wycieraczek (nie wiem jak to dokładnie się nazywa). Ale nie widziałem żadnych innych elementów mechanizmu (może niedokładnie patrzyłem, bo co innego mnie wtedy interesowało).
-
Witam!
Właśnie pojawił się
problem w Swifcie Mk3. Po odpaleniu autka rano zachciało mi się przeczyścić szyby.
Mocno się zdziwiłem, że wycieraczki zatrzymywały się w pionie zamiast opaść po
pracy. Próbowałem z 10 razy i za każdym razem kończyły w pionie. Poruszyłem je
ręcznie prawo-lewo myśląc, że może coś się przyblokowało i zadziałają normalnie.
Efekt jest taki, że przestały się ruszać w ogóle. Słychać jednak silniczek, a po
dalszym ruszaniu ich ręcznie a następnie po próbie uruchomienia czasem zdarza się,
że drgną nieco tak z 1 cm.
Może ktoś z Was
ćwiczył ten temat i mógłby rzucić jakąś podpowiedź co może być przyczyną i jak się
za to zabrać?
Pozdrawiam!Pewnie silniczek Ci padł albo wieloklin przy silniczku zjechany... Musisz odkręcić bodajże 3 śruby od silniczka, wyjąć go i zobaczyć. Jest pod maską, na ścianie grodziowej u góry, całkiem po lewej stronie.
-
jeśli silniczki Ci działają a wecieraczki mimo to sie nie ruszają to spróbuj poprostu je odkręcić i na samą wecieraczke daj podkładke i dopiero przykręć. Chyba że jest tak jak pisze Erde to co innego
-
Dzięki za podpowiedzi :)Udało mi się zwalczyć problem najprostszą metodą. Wystarczyło tylko zdjąć podszybie i poruszać elementami cięgna wycieraczek (jeśli dobrze to nazywam). Być może na łączeniach elementy ustawiły się pod złym kątem i zblokowały mechanizm. W każdym razie wycieraczki ożyły.
Pozdrawiam