[all 3d] [manual] demontaż plastikowych boków
-
Przy okazji remontu zdejmowałem boczki w moim czerwonym swifcie i z racji tego, ze na forum kilka osób pytało już o to, postanowiłem napisać mały manual. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
A więc jak zdjąć plastikowe boczki w 3d? Instrukcja na przykładzie mk3.
Potrzebne narzędzia:
śrubokręt krzyżak
śrubokręt płaskiCzynności:
Całą operację zaczynamy od wyjęcia kanapy z auta. W tym celu składamy oparcie kanapy i od strony bagażnika zawijamy wykładzinę bagażnika na oparcie. Przy samym oparciu owa wykładzina będzie poprzypinana do podłogi na spinki. Po ich odczepieniu i dalszym zawinięciu wykładziny zobaczymy coś takiego:Odkręcamy krzyżakiem śruby (kolor niebieski). Mamy odkręconą kanapę. Na czerwono zaznaczona jest zapinka trzymająca wykładzinę.
Następnie podnosimy oparcie do pozycji wyjściowej. Teraz zostaje tylko podnieść siedzisko do góry, żeby wyszły trzpienie znajdujące się z przodu.
Po wyjęciu siedziska ponownie kładziemy oparcie i zabieramy się za odkręcanie śrub trzymających boczki (kolor zielony).
Następnie wyjmujemy spinki (kolor pomarańczowy). Żeby to zrobić trzeba delikatnie puknąć w środek spinki. Wsunie się on wtedy do środka i będzie można podważyć całość płaskim śrubokrętem.
Później podważamy płaskim śrubokrętem uszczelkę (kolor żółty) i od strony bagażnika zaczynamy podważać z wyczuciem boczek. Trzyma się on jeszcze na trzech zatrzaskach (kolor czerwony).
Jeszcze jak wygląda zdjęty boczek od środka:
I to by było tyle. :cool:
P.S. Moderatora proszę o dodanie tematu do FAQ
-
O i bardzo potrzebna rzecz
ja np nie wiedział bym, że tam od wewnątrz są jeszcze spinki
dzięki Ryłek -
A może wiesz jak zdemontować boki w drzwiach?
Próbowałem i mam problem ze zdjęciem klamki, nawet już coś pękło. -
z klamki najpierw trzeba zdjac ramke a potem juz z gorki jak tylko reszte plastikow zdejmiesz
boczek trzyma sie na kolkach wiec wystarczy pociagnac
klamki samej w sobie sie nie wyciaga
-
Manual ze zdjęciami.
[>>>>>klik