[gti] Gwizd z okolic rozrządu/ ALL Panewki
-
Witam, mam nadzieję, że komuś to pomoże.
Wrzuciłem drugi kompletny silnik do ram swifta, jednak silnik nie pracowal równo, a z okolic rozrzadu pojawił sie gwizd. Pierwsza opcja to wymiana paska, napinacza nie dało to efektu. (sprawdzona/zdemontowana byla osłona, zdjety pasek z alternatora).
Padło na głowicę, zawory sprawdzone dotarte, kolektory dolotowe i ssace wypolerowane, gumki zaworowe wymienione. Po montazu nadal słychać gwizd. Po ok 5km na wolnych obrotach zaczela się świecic kontrolka oleju. Z dołu silnika słychać dość głośne stukanie,
nie miałem dziś ostępu do manometru aby zmierzyc kompresję, jednak obstawiam na panewki, ew. wał, liczę na waszą pomoc, sugestie... Ostatnio więcej czasu spedza on w garazu niż jezdzi;/ -
na poczatku powiem ze ci wspolczuje panewki na pewno szlag trafil, a z walem bedziesz mial loterie czy cos z niego uda sie zrobic... pewnie zawor cisnienia sie zacial i ci narobil balaganu, ew. ktos niezalowal silnikowi i zapominal o oleju
-
Kompresję na cylindrach mam 14 14 13 13,5
Panewki główne maja pierwszą powłokę wytartą, posrednie nie wygldają źle.
Niestety na wale są widoczne rysy, szukałem dołu silnika jednak nie jest to takie proste.
Zastanawiam się jaki może byc koszt zrobienia tego fantu.
Liczę 120zł komplet panewek, 65zl uszczelka glowicy, 15zl pokrywy zaworow, zimeringi 42zl
Zastanawia mnie polerowanie/szlif wału jakie są koszta?