Bębny + szczęki
-
Witam,
Noszę się z zamiarem wymiany bębnów oraz szczęk do mojego Swifta MK3 1,3 '96 hetchbak 5d
Moje pytanie do was.. Co byscie polecili zakupic(jaka firma) oraz czy cieżko to zrobic to samemu w garażowych warunkach ?? czy lepiej dać to zrobić mechanikowi? -
Witam,
Noszę się z zamiarem wymiany
bębnów oraz szczęk do mojego Swifta MK3 1,3 '96 hetchbak 5d
Moje pytanie do was.. Co
byscie polecili zakupic(jaka firma) oraz czy cieżko to zrobic to samemu w garażowych
warunkach ?? czy lepiej dać to zrobić mechanikowi?Ja osobiście sam bym nie wymieniał gdyż nigdy tego nie robiłem, ale zawsze to jest najtrudniejsze aby przełamać pierwsze lody. Co do firm natmiast to z własnego wyboru oraz zadowolenia wybieram zawsze brembo,ferodo,trw,kashiyama.
-
Ja mam szczęki Delphi, ciężko było coś innego poza JC znaleźć.
Z bębnami gorzej, tylko JC i do tego był z nimi problem ( o czym kiedyś pisałem ).
Zawsze możesz kupić kompletne w ASO za jedyne 600PLN sztukaBTW: bębny sprzedawane są bez łożysk, więc jak nie masz prasy w garażu to sam nie wiele nie podziałasz.
Druga sprawa to czy ich wymiana podyktowana jest kaprysem czy koniecznością.Wymiana szczęk to nie taki wielki problem, jedynie bęben czasami daje popalić i nie chce zejść, ale młotek czyni cuda. Trzeba kupić wcześniej w ASO nakrętkę zabezpieczającą (po jednej na każdą stronę). Cena od 11 do 22 PLN w zależności od lokalizacji.
Narzędzia:
- żaba (lewarek ze swifta nie bardzo się nadaje) + jakieś zabezpieczenie (np. klocek)
- płaski śrubokręt
- młotek (jeden duży i jeden mały)
- grzechotka
- nasadka 19 do odkręcenia śrub kół
- nasadka 22 do odkręcenie nakrętki zabezpieczającej
- kombinerki
- szczypce
- klucz dynamonetryczny (opcjonalnie)
PieS: oczywiście, auto nie może stać na hamulcu ręcznym
-
Druga sprawa to czy ich
wymiana podyktowana jest kaprysem czy koniecznością.
A wiec .. około 7-8 m-ce temu miałem wymieniane szczeki przy okazji jak miałem do zrobienie łozyska.
Niestety teraz podczas przeglądu dowiedziałem się że mam słaby nozny (tył) pozatym podczas hamowania nożnym słysz dość wyraźny szum z tylnich kół.
Więc wydaje mi sie ze to juz wina albo braku szczek lub cos nie tak z bebnami oraz że moze być jakis nierówny rant co spowodowało szybszym wykonczeniem sie szczek. A i najważniejsze zrobilem przez ten okres około 3KKM +- więc nie powinny się skonczyc?
Kaprys...nie jestem aż tak rozrzutny ale dziekuje za wskazówki, na temat pracy która mnie najprawdopodobniej czeka. -
Pozwolę sobie "obudzić" temat mam problem Swift GS 3 drzw. mk III '95 silnik 1,3 wersja węgierska a pytanie brzmi jakiej średnicy szczęki hamulcowe 180 czy 200? Sprawa jest dosyć pilna Szukałem w faq i niestety nie znalazłem w katalogu części w języku polskim niestety zakładka o układzie hamulcowym nie działa z resztą jak i inne poza oznaczeniami VIN
-
Pozwolę sobie "obudzić" temat
mam problem Swift GS 3 drzw. mk III '95 silnik 1,3 wersja węgierska a pytanie brzmi jakiej
średnicy szczęki hamulcowe 180 czy 200? Sprawa jest dosyć pilna Szukałem w faq i niestety
nie znalazłem w katalogu części w języku polskim niestety zakładka o układzie hamulcowym nie
działa z resztą jak i inne poza oznaczeniami VINSprawdź w katalogu na stronie: INTERCARS
Wyraźnie są tam opisane wymiary do konkretnych modeli. -
niestety stronka nie działa może mają jakąś przerwe techniczną czy coś więc będę jeszcze próbował