[Mk4] klocki systemu ham. Bosch - brak sprężynek
-
Witam Szanownych Forumowiczów,
Mam pytanie dotyczące SPRĘŻYNEK umieszczanych na jednej z końcówek każdego klocka hamulcowego systemu Bosch:
Kupiłem właśnie nowe klocki i tarcze na przednią oś - i okazało się, że z komplecie nowych klocków nie ma sprężynek (takich jak na załączonej foto z klockiem). Nr Suzuki OE 55234-80E10 - nr 10 na załączonym rys. konstr.Sprawdzałem już w intercars po zdjęciach i rysunkach - wielu producentów klocków tego nie daje w komplecie, Suzuki fabrycznie montuje klocki z tymi sprężynkami - problem w tym, że ja nie mam z czego przełożyć - Ktoś założył klocki i nie przełożył sprężynek!
Próbowałem kupić to osobno - w ASO w Zabrzu nie mają (tylko w komplecie z ich klockami), w Chorzowie, Bielsku i Krakowie też nie ma.
Już wiem, że mają to w komplecie klocki TEXTAR - są drogie, a ja same klocki już mam.Ma Ktoś niepotrzebne, zużyte klocki ze sprężynkami? Może wie Ktoś gdzie to zdobyć?
-
Nr Suzuki OE 55234-80E10 - nr 10 na załączonym rys. konstr.
Sprężynek potrzeba 4szt.
Chyba identyczne sprężynki ma Renault Kangoo z systemem ham. Bosch od '97 - tu wszystkie klocki mają to w komplecieMiał Ktoś podobną sytuację - brak tych sprężynek - może Wiecie gdzie to da się kupić?
Ewentualnie - może ma Ktoś te 4 sprężynki ze starych, zużytych klocków? -
Wyczytałem kiedyś na forum że te blaszki to są jakby kontrolką zużytych klocków po prostu ocierają o tarczę i robią za kontrolkę zużycia Jazda bez nich nie ma wpływu na komfort oraz bezpieczeństwo jazdy
-
Wyczytałem kiedyś na forum że te blaszki to są jakby kontrolką zużytych klocków po prostu ocierają o tarczę i robią
za kontrolkę zużycia Jazda bez nich nie ma wpływu na komfort oraz bezpieczeństwo jazdyNie chodzi tu o sygnalizator tarczobicia tylko takie sprężynko blaszki, które ustawiają klocek w zacisku w idealnym miejscu.
Bez tego klocek ma minimalne luzy i sobie postukuje i lata - ale nie ma to wpływu na sile hamowania.
Ja bym szukał na allegro - czasami są mk4 do rozbiórki - zadzwonić, zapytać - pewnie sprawa groszowa..