[1.0] Wymiana rury chlodzenia od pompy wodnej
-
Czesc,
Musze wymienic metalowa rure ktora laczy pompe wody z gumowa rura chlodnicy. Czy ktos wie jak to zdjac? Mam na dzieje, ze nie trzeba sciagac pompy ..
Pozdrawiam
-
foty po zdjęciu tej rury - nie byłem delikatny
-
hm, a mogl bys napisac jak ja sciagnac? ciagnac na sile? to jak kupie uzywke wyciagnieta w ten sposob jakie jest prawdopodobienstwo ze bedzie przeciekac ?
-
ściągnąłem na chama, trochę w tą później w inna stronę i poszło, a jak założyć żeby było szczelne tego nie wiem
-
fatalnie. przerdzewala mi ta rura i cala woda zeszla.
-
Wiec tak, rure udalo sie wyjac. po odlaczeniu wszystkich (3) gumowych wezykow, co zajelo kupe czasu bo wcale nie chcialy zejsc i po odkreceniu rury od bloku silnika ( od tylu mniej wiecej na srodku jedna sruba klucz 13 ) trzeba troszke rurka pokrecic, poruszac, nastepnie wlozyc srubokret miedzy miejsce gdzie rura wchodzi w blok a wystajacy ogranicznik na rurze ( widac na 2 focie ) i podwazyc. po kilku takich prubach mamy wyjeta rure i wygiety ogranicznik (czy jak to sie nazywa)
-
Wiec tak, rure udalo sie wyjac. po odlaczeniu wszystkich (3) gumowych wezykow, co zajelo kupe
czasu bo wcale nie chcialy zejsc i po odkreceniu rury od bloku silnika ( od tylu mniej
wiecej na srodku jedna sruba klucz 13 ) trzeba troszke rurka pokrecic, poruszac, nastepnie
wlozyc srubokret miedzy miejsce gdzie rura wchodzi w blok a wystajacy ogranicznik na rurze
( widac na 2 focie ) i podwazyc. po kilku takich prubach mamy wyjeta rure i wygiety
ogranicznik (czy jak to sie nazywa)Pewnie mnie nie długo też będzie coś takiego czekać. Zastanwiam sie czym to zastapić? I czy np zapoiegawczo żeby tak szybko nie pokazała sie jakas dziurka popryskać rure np sprayem do podwozi na bazie żywicy i gumy.