[Seat] Kupno ibizy
-
Witam wszystkich
Ostatnio przeglądając allegro stwierdziłem ze fajnym i w miare tanim autem dla mnie rzecz jasna po tico będzie ibiza. Chciałbym sie dowiedzieć jak jest z eksploatacją tego auta,tj, awarie, ceny częśći itp., oraz jakie silniki wybierać póki co intersuje mnie motor 1.9TDi (90KM). Co sądzicie o tym samochodzie??
-
Witam wszystkich
Ostatnio
przeglądając allegro stwierdziłem ze fajnym i w miare tanim autem dla mnie rzecz
jasna po tico będzie ibiza. Chciałbym sie dowiedzieć jak jest z eksploatacją tego
auta,tj, awarie, ceny częśći itp., oraz jakie silniki wybierać
póki co intersuje mnie motor 1.9TDi (90KM). Co sądzicie o tym samochodzie??Co do silnika się nie wypowiem, ale mogę wstępnie podać Ci ceny niektórych części.
Na przykład klocki przód 50zł, szczęki tył 50zł, końcówka drążka NK 25zł, sworzeń wahacza 25zł, amorki tył gazowe Bilstein 110zł/szt., sprężyny tył 50zł/szt., olej 5L Castrola 10W40 z Niemiec 90zł, filtr oleju grosze, filtr powietrza ze 20zł.Także co do ceny części typowo eksploatacyjnych, to w zasadzie można by powiedzieć, że oscylują w granicach części do Tico + VAT.
Auto generalnie sam naprawisz pod domem, cholernie prosta konstrukcja.
Nie wiem dokładnie jak to jest w Ibi, ale pewnie podobnie jak w Cordobie trzeba zwrócić uwagę przy kupnie na rdzewiejące nadkola tylne, tylną klapę, tylny zderzak i podłogę bagażnika. Drzwi, progi i podłoga świetnie się trzyma nawet w 16-letnich modelach.
Jak będziesz szukał konkretnego egzemplarza, to najlepiej w bogatszej wersji, czyli z dwoma przednimi poduchami i el. szyb.
-
Hmm nie jest tak źle...Teraz tylko pieniążki kołować i można kupywać. Właśnie obawiałem sie cenami części ale patrząc na cennik który mi wystawiłeś to nie jest źle
-
póki co intersuje mnie motor 1.9TDi (90KM). Co sądzicie o tym samochodzie??
Chodzi o "dwójkę" poliftową
-
Tak zgadza sie lata mniej wiecej 1999-2000
-
Hej. O cenach części się średnio mogę wypowiedzieć, bo niewiele wymienialam. Ostatnio padło mi sprzęgło w Chorwacji. Za naprawę ekspresowa (niedziela) z częściami zapłaciłam 320 euro i to była największa kwota, jaką wladowalam w ten samochód. Wcześniej padł wysprzęglik. Cena z wymianą jakieś 300 zł. Poza tym wymieniałam czujnik abs.
Mój egzemplarz to przejściówka z 2002 r, 1.6, 101 KM, LPG.
Kupiłam ją półtora roku temu z przebiegiem 100 tys. Teraz ma 150 tys i nie mam na co narzekać. Byłam w tym roku 2 razy na Bałkanach, na trasie spisuje sie świetnie, pali znosnie-na 35 l baku w trasie przejeżdżam 370 km, 330 przy pełnym załadowaniu (2 przecudnej urody dziewczęta, 2 średnie psy i mnóstwo klamotów w każdym zakamarku). Dodam, że mój styl jazdy do ekonomicznych nie należy...
Jedyne, czego mi brakuje w ibi to miejsce, przydałby się większy bagażnik na te długie trasy. Poza tym poprzedni właściciel zamontował jej rozpórki przednich kielichòw, więc w zakrętach trzyma się jak szalona.
Co jeszcze... Blachy mam w stanie średnim, ale gdyby nie fakt, że kilka razy mnie obito na parkingu, byloby ok.
Z czystym sercem polecam. Przesiadłam się do ibi z matiza i jedno, co mogę powiedzieć to: bierz. Bardzo dobre auto w rozsądnej cenie.