Favorit - przegub
-
Witam po raz kolejny Miałem ostatnio awarie w swojej favoritce a mianowicie uszkodzeniu uległ prawy przegub z którego wyskoczyła półoś no i wysypały sie kulki itp. Zakupiłem nowy przegub 55zł + smar, opaski, gumki... Skręciłem wszystko elegancko do kupy i pojeździłem coś około miesiąca i sytuacja sie powturzyła, tylko, że tym razem wysuneła sie półoś z przegubu a ja zachodze w głowe jak to sie stało?! A sytuacja wyglądała tak: po bezawaryjnym powrocie do domu zmuszony byłem skorzystać z auta jeszcze raz. Zasiadam za sterami, wbijam 1, noga ze sprzęgła a auto stoi. Schyliłem sie pod auto i zauważyłem że półoś nie wchodzi do końca w przegub. I moje zapytanie jest takie czy ktoś z użytkowników wie co mogło być tego powodem, że ta półoś sie wysuneła?? Bede mega wdzięczny za podpowiedzi
-
Rozbierałem dawno temu przeguby i jedyne co mi przychodzi do głowy w stosunku do twojej awarii to na półosi są takie zabezpieczenia (pierścionki) które utrzymują półoś w swoim miejscu, są one po obu stronach półosi no i któregoś możesz nie mieć lub nie trzyma.
-
Rozumiem i chyba nawet wiem o jakie pierścionki Ci chodzi. Pamiętam, że w zestawie miałem nowy pierścionek i wiem, że go nie wymieniłem. Przyglądne sie dokładniej i zobacze czy jest on na swoim miejscu wielkie dzięki