Pomocy - problem z światłami stopu
-
Witam. Mam problem z światłami stopu nie święcą. Próbowałem już wszystkiego co wyczytałem na forum.
Całą płytę z bezpiecznikami odnowa lutowałem. Prąd dochodzi do bezpieczników. Włącznik nad pedałem hamowania jest sprawny. Podłączyłem na krotko tz. podłączyłem zasilanie + z innego miejsca do włącznika nad pedałem, to światła działają. Z tego mojego rozumowania wynika że mam problem ze światłami od bezpieczników do wyłącznika. Co i jeszcze muszę sprawdzić waszym zdaniem. walczę już trzeci dzień z tymi światłami.Mam samochód Skoda Favorit 1994r.
Pozdrawiam
-
Prawdopodobnie będziesz miał złamany kabel w okolicach wtyczki którą wkładasz do gniazda na płytce bezpieczników/przekaźników. Jest to skutek częstego "zaglądania" do bezpieczników. Ja miałem to samo z ogrzewaniem tylnej szyby. Przekaźnik się załączał, kontrolka świeciła a szyba nie grzała. Kabel miałem złamany w dwóch miejscach - w gumie przy tylnej klapie i właśnie przy wtyczce przy bezpiecznikach. Sprawdź jeszcze ścieżki na płytce i bezpiecznik oczywiście Na bezpieczniku od stopu (15A) masz jeszcze awaryjne, sygnał i lampkę w środku.
-
Witam. Nie znalazłem przyczyny awarii swiateł stopu. Poprowadziłem nowy przewód od kostki bezpieczników do włącznika świateł przy pedale hamulca. Teraz wszystko działa.
Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam