Aparat zapłonowy favoritka
-
Czy przy aparacie zapłonowym lub przy cewce powinien być kondensator przeciwzakłóceniowy ? bo nigdzie takiego w mojej favoritce nie widzę a zakłóca mi radio CB przy odpalonym silniku.
-
Ja nie mam żadnych kondensatorów ani zakłóceń w radiu. Ale czy od zabezpieczenia przed zakłóceniami nie jest przypadkiem rezystor w palcu rozdzielacza ?
-
Rezystor sprawdziłem coś ponad 5k czyli jest ok , mógł byś napisać jakie masz radio?
-
Jakiś tani model First Austria, więc nic markowego.
-
A ja słyszę stukanie nakładające się na odbierane rozmowy których częstotliwość zwiększa się wraz z obrotami silnika radio Maxon CM70 , włożyłem radio do kolegi Peugota 205 i jest cisza , wczoraj przeleciałem temat na elektrodzie ludzie kombinują ale z tego co wyczytałem nie ma sposobu na tego rodzaju zakłócenia trzeba zmienić radio albo samochód. Napiszcie jakie macie radia CB w Favoritce w których nie ma zakłóceń.
-
uuuu, to nie dogadaliśmy się. Nie doczytałem że chodzi o CB radio a nie o zwykłe radio. Ja CB radio nie mam, więc nie wiem czy są jakiekolwiek zakłócenia. W zwykłym radiu UKF nie mam żadnych zakłóceń.
-
nie ma CB w favce ale sie tym bawię i dodam od siebie że ważne jest skąd masz je zasilone a także jak prawidłowo masz zamocowaną antenę
co do kwestii zasilania podciągnij je ze skrzynki z głównego zasilania jej
sprawdź przejście na kablu antenowym (przejście ekranu jak i żyły na krańcach jak również czy nie ma przebicia) i masa anteny bardzo ważna rzecz ( z jej umocowania a nie po podłączeniu kabla) -
Wszystko o czym piszesz już przerabiałem , zakłócenia wchodzą nie przez zasilanie tylko przez antenę z układu wysokiego napięcia , dzisiaj założyłem stare chyba oryginalne przewody na świece które posiadają zgrubienie od strony świec przypuszczam że są tam rezystory przeciwzakłóceniowe bo każdy przewód ma równo po około 5kom zakłócenia bardzo zmalały , do tego stopnia że przestały być denerwujące.