zamiana opon w Favce
-
dostałem w spadku mało zużyte opony ale 175/70R13 czyli trochę szersze bo mam 165/70R13, można je założyć? nie będą mi tarły przy zakręcie o plastikowe nadkola? będzie więcej paliła?
-
Te opony są 10 mm szersze czyli po 5 mm z jednej strony opony więc nie powinno być problemów, co do zużycia paliwa może się zwiększyć ale nie znacznie.
Ja w polówce mam zimówki 155 a letnie 185 i w lecie nawet mniej pali ale to z racji temp.
Skodą jeżdżę na zalecanych oponach i nie mam różnic w spalaniu lato / zima ok 9L. -
Jesli zalozysz te 175/70R13 na standardowe favoritkowe felgi, to nie powinno nic obcierac... z tym, ze w zasadzie do tej szerokosci oponek powinna byc minimalna szerokosc felgi 5", a Fav ma 4,5". Oczywisice od wielkiej biedy ujda w tloku te 175/70R13 na 4,5" felgach i nie powinno byc tragedii .
Ja kiedys mialem w Formanie 175/70R13 (w Feli tez takie mam), ale kupilem sobie do nich nowe stalowe felgi 5" od Polda. Oprocz wiekszej szerokosci te fele maja dosc male ET (ok. 30), takze duzo bardzej wystaja od oryginalnych Fav/For, co jak wiadomo fajnie wyglada, ale mialo te wade, ze przez to obcieralo nieco na tyle (zwlasza przy wiekszym zaladowaniu tylu). Dlatego musialem nieco podniesc tyl na amorkach. Moze nawet obyloby sie bez tego, gdybym mial takie wspolczesne, ladnie, gleboko wyprofilowane plastikowe nadkola. Ja tam mialem niestety takie stare, jeszcze robione z laminatu i bylo tam takie sciecie.
Co do zuzycia paliwa, to nie zauwazysz zadnej roznicy z samego faktu zalozenia 175/70R13 zamiast 165/70R13.