zawias silnika:|


  • Użytkownik archiwalny

    witam <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> w mojej favoritce pojawil sie nastepujacy problem. przekrecam kluczyk chce go odpalic a on tak jakby sie zawiesil i na popych tez niechce nawet zakrecic po 2 minutach sie odwiesza ale i tak ciezko go odpalic co to moze byc ??:) jeszcze czasami po odpaleniu slychac i czuc tak jak by go cos przyduszalo, i zeby wszystko naraz jeszcze jak jade to delikatnie (w dzien nieidzie zauwazyc) swieci mi sie kontrolka akumulatora... dzieki za pomoc;)


  • Użytkownik archiwalny

    witam w mojej favoritce pojawil sie nastepujacy problem. przekrecam kluczyk chce go odpalic a
    on tak jakby sie zawiesil i na popych tez niechce nawet zakrecic po 2 minutach sie odwiesza
    ale i tak ciezko go odpalic co to moze byc ??:) jeszcze czasami po odpaleniu slychac i czuc
    tak jak by go cos przyduszalo, i zeby wszystko naraz jeszcze jak jade to delikatnie (w
    dzien nieidzie zauwazyc) swieci mi sie kontrolka akumulatora... dzieki za pomoc;)

    Sprawdź jakie masz ładowanie.Napięcie powinno mieć 13,8-14,4V.Jezeli masz za niskie to do wymiany regulator napięcia w alternatorze i nie zaszkodziłoby przemierzenie diod prostowniczych oraz sprawdzenie łożysk to tak przy okazji ale potem będzie pewniesze jeżdzenie autem na dłuższy czas


  • Użytkownik archiwalny

    hehe dzieki za pomoc <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />:P


  • Użytkownik archiwalny

    Sprawdź jakie masz ładowanie.Napięcie powinno mieć 13,8-14,4V.Jezeli masz za niskie to do
    wymiany regulator napięcia w alternatorze i nie zaszkodziłoby przemierzenie diod
    prostowniczych oraz sprawdzenie łożysk to tak przy okazji ale potem będzie pewniesze
    jeżdzenie autem na dłuższy czas

    Ja się za to zabrałem od drugiej strony a mianowicie jakieś dziwne odgłosy wydobywały się z okolic alternatora tak jak by do koła pasowego przyłożyć coś metalowego.
    Wymieniłem łożyska złożyłem alternator i okazało się że napięcie ładowania wynosi 13,1 - 13,4 V
    więc rozebrałem jeszcze raz sprawdziłem diody miernikiem + żaróweczką bo miałem raz przypadek że na mierniki dioda w jedną stronę przewodziła a po podłączeniu żarówki dioda już nie przewodziła.
    Wszystkie diody są sprawne złożyłem podociągałem śruby na mostku i napięcie nadal średnio 13,2 V.
    Czy to może być regulator napięcia i czy da się go jakoś sprawdzić ?
    Nie chcę inwestować w nowy jeżeli by się okazało że przyczyna tkwi gdzie indziej.
    Na allegro piszą że często regulatory są sprawne tylko brak masy ?


Log in to reply