[8v] kompresja
-
Pomiar kompresji dokonany z pomocą kumpla miernikiem pewnie nie najwyższej jakości, wyniki
wyrażone w MPa. Cylindry od rozrządu 1,2 - 1,2 - 1,1 - 1,05.
Niech się ktoś mądry wypowie czy się bać, czy nie.na zimnym czy ciepłym silniku???
ten 1,1 i 1,05 jakoś kiepsko wyglądają...
szykuj się na remoncik... -
na zimnym czy ciepłym silniku???
ten 1,1 i 1,05 jakoś kiepsko wyglądają...
szykuj się na remoncik...raczej na cieplym pare km przejechał przed pomiarem. właśnie o to chodzi że samochód ma przejechane 105k ja nim jeżdże max 5k rocznie i tak się zastanawiam czy nawet jeśli to jest sens? blacha mocno szwankuje, wartość samochodu mi się zbliża do wielkości pensji....ogólnie to przed pomiarem bałem się jakiegoś 0,7-0,8....
-
to juz bardzo malo...
-
to juz bardzo malo...
ile wynosi norma?
no dobrze, poczytałem norma 14, czy mozna jakoś stwierdzić co tak naprawde się stało, słyszałem o tzw. próbie olejowej. jak rozumiem cylindry zalewam olejem przez otwór świecy, dużo tego oleju wlać? małą łyżkę, dużą łyżkę? Przy wykręcaniu świec wszystkie były w dość dobrym stanie (tak myślę) troszke sadzy na gwincie porcelanka już nie biała raczej pomarańczowa, świece mają około roku i przejechałem na nich około 4 tys km. Silnik nie bierze oleju, nie widzę ubytku płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym, silnik nie dymi.
-
mala lyzeczka wystarczy. jak zmierzysz jeszcze raz po wlaniu oleju i wyjdzie tak samo kiepsko to znaczy ze zawory. a jak wyjdzie znacznie lepiej to znaczy ze cylindry.
-
mala lyzeczka wystarczy. jak zmierzysz jeszcze raz po wlaniu oleju i wyjdzie tak samo kiepsko to
znaczy ze zawory. a jak wyjdzie znacznie lepiej to znaczy ze cylindry.a tak z ciekawosci, jaki jest związek między stopniem sprężania a kompresją? czy samochody z identycznym stopniem sprężania np 9.5 powinny mieć identyczną kompresje czy jest to jakoś wyliczane niezależnie od tego. Może miernik mam jakiś lewy (allegro), u kumpla we fiacie 1,6 gdzie ss jest również 9,5 na poszczególnych cylindrach pokazywał 0,7-0,7-0,7-0,9 czyli wogóle była by padlina, a silnik ładnie pali.
-
a tak z ciekawosci, jaki jest związek między stopniem sprężania a kompresją? czy samochody z
identycznym stopniem sprężania np 9.5 powinny mieć identyczną kompresje czy jest to jakoś
wyliczane niezależnie od tego. Może miernik mam jakiś lewy (allegro), u kumpla we fiacie
1,6 gdzie ss jest również 9,5 na poszczególnych cylindrach pokazywał 0,7-0,7-0,7-0,9 czyli
wogóle była by padlina, a silnik ładnie pali.Stopień sprezania to stosunek przestrzeni nad tłokiem w końcowej fazie ssania do przestrzeni nad tłokiem w końcowej fazie sprezania. Kompresja to wartosc wyrazona w konkretnych jednostkach. Zaleznosc teoretycznie jest, im mniejszy stopien sprezania tym "dobra" kompresja moze byc nizsza, ale w momencie jak wychodzi ponizej 10 to juz wogole jakis problem jest. Jesli zalozymy ze wasze narzedzie jest zepsute i zaniza o np 2 bary to u Ciebie bylo by 14 14 13 12, to itak jest kiepsko... a u kumpla 9 9 9 11 ... to jest bardzo kiepsko. moze po prostu podjedz do nas to sprawdzimy Ci to naszym narzedziem i bedzie jasnosc.
pozdrawiam -
Stopień sprezania to stosunek przestrzeni nad tłokiem w końcowej fazie ssania do przestrzeni nad
tłokiem w końcowej fazie sprezania. Kompresja to wartosc wyrazona w konkretnych
jednostkach. Zaleznosc teoretycznie jest, im mniejszy stopien sprezania tym "dobra"
kompresja moze byc nizsza, ale w momencie jak wychodzi ponizej 10 to juz wogole jakis
problem jest. Jesli zalozymy ze wasze narzedzie jest zepsute i zaniza o np 2 bary to u
Ciebie bylo by 14 14 13 12, to itak jest kiepsko... a u kumpla 9 9 9 11 ... to jest bardzo
kiepsko. moze po prostu podjedz do nas to sprawdzimy Ci to naszym narzedziem i bedzie
jasnosc.Właśnie o tym myślę, na stronce nie mogłem znaleźć adresu ani godzin otwarcia, za to cennik jest co się chwali.
pozdrawiam
-
Właśnie o tym myślę, na stronce nie mogłem znaleźć adresu ani godzin otwarcia, za to cennik jest
co się chwali.zadzwon na podany numer na stronie w okolicy 13:00 dzis.
-
zadzwon na podany numer na stronie w okolicy 13:00 dzis.
nie dało rady. byłem u kumpla zrobic próbe olejową. w sumie tym razem na wszystkich garach było 1,2 jeden na próbe zalałem olejem tak jak pisałeś, zwiekszylo sie do 1,3.