Jak łączyć instalacje gazową
-
Żeby wymienić filterek gazu musiałem wymontowac cały zawór, gwinty końcówek przewodów od gazu były czmś smarowane coś białego . Teraz po mocnym skreceniu instalacji zawór nie jest w pozycji pionowej dlatego przypuszczam że muszę je czymś uszczelnić , co się stosuje przy skręcaniu instalacji gazowej? Pozdr. fernand
-
Żeby wymienić filterek gazu musiałem wymontowac cały zawór, gwinty końcówek przewodów od gazu
były czmś smarowane coś białego . Teraz po mocnym skreceniu instalacji zawór nie jest w
pozycji pionowej dlatego przypuszczam że muszę je czymś uszczelnić , co się stosuje przy
skręcaniu instalacji gazowej? Pozdr. fernandO ile mi wiadomo (w każdym razie tak mówi mój znajomy gaziarz) nie stosuje się wogóle żadnych uszczelnień. Szczelność zapewniają specjalne "baryłki" z miękkiego metalu które są na końcach przewodów. Można je dostać w firmach montujących instalacje gaz. Może w twoim przypadku gaziarz doszczelnił gwint taśmą teflonową do gazu. Ale - tak jak mówię - nie powinno być żadnych dodatkowych "wynalazków" uszczelniających.
ps. Sprawdź szczelność połączeń specjalną pianką lub mydlinami.