[1.3 8V] Kod błędu 22. Co oznacza?
-
Co to może być za błąd na stronie jest 21 i 23, chwilowo nie mam dostępu do AutoDaty. Objawy są takie że auto (Swift 94 G13BA) muli i zrywa na zimnym w zakresie od 1200 do 2000 obrotów i szarpie jak się wciśnie gaz i trzyma w jednej pozycji, obroty potrafią skakać w góre i w dół od 500. Chyba padł 21 czyli czujnik położenia przepustnicy ale nie mam pewności. Bo szkoda by bylo wymieniać coś co jest dobre. Swoją drogą to czy w tych Swiftach nie ma silnika krokowego ?
-
Czujnik położenia przepustnicy...zbyt duże napęcie.
-
Czujnik położenia przepustnicy...zbyt duże napęcie.
Wielkie dzięki
-
Mozesz sprobowac poruszac tym czujnikiem. U mnie zanim padl to mialem wlasnie takie objawy jak ty opisujesz. Obroty szalaly sobie gora, dol i wogole. A pozniej panie kaplica i do wymiany.
A z tym poruszaniem (odkrecic i dokrecic na nowo) to pisze dlatego ze podobna sytuacje mial ostatnio nasz kolega GTi z Brzegu. Wyblyskalo mu 22 i myslelismy ze padl TPS ale okazalo sie ze byl chyba pod zlym katem zamocowany.Natomiast jesli ci juz padnie TPS (odpukac) to nalezy go wypiac z kostki i zresetowac kompa. U mnie przy wpietym zepsutym czujniku samochod nie wkrecal sie powyrzej 2500tys.
Pozdrawiam.