Żażąca się kontrolka od ładowania,
-
Witam. Przegladalem juz forum ale odpowiedzi na moj problem nie znalazlem. Moze ktos mial cos podobnego i bedzie znal przyczyne... Otoz caly czas zazy mi sie kontrolka od ladowania im wyzzsze obroty tym mniej az gdzies o okolo 2000-2500 obr gasnie zupelnie. Otoz altek daje prad mimo zazacej sie owej kontrolki, regulator nowy i bez zmian, przeczyscilem styki przy altku i aq, czasem najezdzajac na jakas dziure znika zazaca sie zaroweczka by potem nagle znow sie zazazyc:(, mogloby to wskazywac na jakies zle/slabe polaczenie czegos...ale czego, diody?! Obstawiam moze jeszcze zdychajacy aq...ale nie mam innego by moc sprawdzic. Czy jest to mozliwe np słabą masa albo czyms podobnym? Obawiam sie ze moga to byc diody w altku...a to wiaze sie juz z kosztami u elektryka itp:(
Z gory dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam -
Witam. Przegladalem juz forum ale odpowiedzi na moj problem nie znalazlem. Moze ktos mial cos
podobnego i bedzie znal przyczyne... Otoz caly czas zazy mi sie kontrolka od ladowania im
wyzzsze obroty tym mniej az gdzies o okolo 2000-2500 obr gasnie zupelnie. Otoz altek daje
prad mimo zazacej sie owej kontrolki, regulator nowy i bez zmian, przeczyscilem styki przy
altku i aq, czasem najezdzajac na jakas dziure znika zazaca sie zaroweczka by potem nagle
znow sie zazazyc:(, mogloby to wskazywac na jakies zle/slabe polaczenie czegos...ale czego,
diody?! Obstawiam moze jeszcze zdychajacy aq...ale nie mam innego by moc sprawdzic. Czy
jest to mozliwe np słabą masa albo czyms podobnym? Obawiam sie ze moga to byc diody w
altku...a to wiaze sie juz z kosztami u elektryka itp:(
Z gory dzieki za odpowiedzi
PozdrawiamA pasek się nie ślizga ???
-
Obawiam sie ze moga to byc diody w
altku...
Witam. U mnie było podobnie i wymiana regulatora też nie pomogła. Okazało się, że padła tzw. dioda wzbudzająca w alternatorze. Niestety raz na jakiś czas trzeba ponieść wydatek związany z alternatorem. Jak go już rozbiorą to niech przeczyszczą wszystko i zakonserwują. Zresztą to na szczęście nie jest aż tak kosztowne. Pozdrawiam
-
Klasyczny pad diody w mostku prostowniczym. Looknij TU
-
No to w przyszlym tygodniu udam sie do elektryka i bede musial sie pomeczyc przez jeszcze trzy dni na zazacej sie zaroweczce:), skoro jest ladowanie nic nie powinno sie stac:)
Sam sie wole nie brac za to bo ehh roznie bywa;)Pozdrawiam i dzieki za upewnienie mnie w sytuacji:)