No koledzy, wróciłem z wakacji czas na ...
-
Ja lałem Hipol 75/90, chyba. Tańszy niż inne wynalazki firmowe, np. Aral który kosztuje 50zł za 0,5l, i jest bardzo chętnie polecany w sklepach Skody. Oprócz oleju i dobrych chęci nic więcej nie potrzebujesz.
-
Ja mam skrzynie Mobilem zalaną i b.dobrze chodzi nawet w najcięższe mrozy.
Ale to pewnie drogi olej jest.
Jeszcze nie zmieniałem. -
... wymiane olejów... Co doradzicie?
Chodzi mi w zasadzie tylko o olej do skrzyni bo do silnika leje tylko lotosa syntetyka tego
zlotego.
A do skrzyni to nie wiem, Hipol jest dobry?
Co mozecie polecic i ile sie tego wlewa? 2,4 L?
Czy cos jeszcze jest potrzebne? Jakis filtr czy cos?He, ciekawe czy u mnie w skrzyni jeszcze wogóle jest olej ... W najbliższy weekend planuję (wreszcie !) wymianę rozrządu i uszczelnienie silnika. Poziom oleju w skrzynce też sprawdzę... Ale też będę lał Hipol chyba
-
He, ciekawe czy u mnie w skrzyni jeszcze wogóle jest olej ... W najbliższy weekend planuję
(wreszcie !) wymianę rozrządu i uszczelnienie silnika. Poziom oleju w skrzynce też
sprawdzę... Ale też będę lał Hipol chybaNo dobra ale ile tego HIPOLA kupic? W skrzyni jest kolo 2,5 litra? I jaki rodzaj tego HIPOLA...
-
Dokładnie to jest 2,4l, tak przynajmniej podają w książkach.
Kup tak jak napisałem 75W/90, to jest półsyntetyk więc skrzynia zimą leciutko chodzi. Możesz oczywiście kupić tak jak zalecają w książkach 85W/90 ale to już będzie chyba mineralny, a zimą to będziesz musiał użyć trochę siły do zmiany biegów. -
Dokładnie to jest 2,4l, tak przynajmniej podają w książkach.
Kup tak jak napisałem 75W/90, to jest półsyntetyk więc skrzynia zimą leciutko chodzi. Możesz
oczywiście kupić tak jak zalecają w książkach 85W/90 ale to już będzie chyba mineralny, a
zimą to będziesz musiał użyć trochę siły do zmiany biegów.ja mam Castrol TAF-X 75W90 zobaczymy jak zimą. mnie weszło 2.2 litra bo nie ta śróbe odkręciłem.
-
bo do silnika leje tylko lotosa syntetyka tego
zlotego.
ile km już na nim przejechane? i jaka relacja w uruchamianiu silnika zimą i w zimie czy mniej pali?
-
bo do silnika leje tylko lotosa syntetyka tego
ile km już na nim przejechane? i jaka relacja w uruchamianiu silnika zimą i w zimie czy mniej
pali?Lotosa mam wlewanego od jakichs 40 000 km. i w zimie nigdy nie mialem zadnego nawet najmniejszego problemu zeby go odpalic. Czy mniej pali to nie wiem... bo pali caly czas tyle samo...
-
Czy mniej pali to nie wiem... bo pali caly czas
tyle samo...
nie o to chodzi ale chodzi o porównanie spalania między zima a latem. Bo ogólnie jest żadszy dlatego jest łatwiej zapalić. aha a jaki przebieg jest na liczniku? bo ja chce sobie zalać a co słysze to mnie odradzają syntetyka na tak wielki przebieg. 166kkm
-
Czy mniej pali to nie wiem... bo pali caly czas
nie o to chodzi ale chodzi o porównanie spalania między zima a latem. Bo ogólnie jest żadszy
dlatego jest łatwiej zapalić. aha a jaki przebieg jest na liczniku? bo ja chce sobie zalać
a co słysze to mnie odradzają syntetyka na tak wielki przebieg. 166kkmu mnie na dzien dzisiejszy okolo 87 000