skrzynia biegów


  • Użytkownik archiwalny

    W moim TICO po odpaleniu coś zgrzyta w skrzyni biegow. Mija 10 mjn. i jest spoko.Olej nowy zalecony przez produc. Co to może być? Biegi wchodzą prawidłowo. Dzieki za podpowiedzi. <img src="/images/graemlins/sciana.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    W moim TICO po odpaleniu coś zgrzyta w skrzyni biegow.
    Mija 10 mjn. i jest spoko.Olej nowy zalecony przez
    produc. Co to może być? Biegi wchodzą prawidłowo.
    Dzieki za podpowiedzi.

    jaki przebieg ma autko?


  • Użytkownik archiwalny

    jaki przebieg ma autko?


    autko ma 101 101kkm,ale ma to gdzieś od 70 kkm.Mechas twierdzi że to łożysko,tylko ktore? <img src="/images/graemlins/sciana.gif" alt="" /> Powciśnięciu sprzęgła cisza. Pozdro.


  • Użytkownik archiwalny


    autko ma 101 101kkm,ale ma to gdzieś od 70 kkm.Mechas
    twierdzi że to łożysko,tylko ktore? Powciśnięciu
    sprzęgła cisza. Pozdro.

    Takie objawy występują gdy walnie łożysko oporowe sprzęgła, inaczej docisk.
    Ja też miałem coś podobnego, ale ten gwizd nie był wielki i poprostu wyregulowałem pedał sprzęgła, przed podkręcenie śróbki pod pedałem, w związku z czym sam pedał poszedł minimalnie do góry i teraz jest cisza. Narazie tak jeźdźę, dopuki nie będzie mocno hałasować.
    Spróbój takiego eksperymentu.


  • Użytkownik archiwalny

    Dlaczego akurat odpowiadasz w innym wątku ???

    "dzięki za poradę o skrzyni. Jutro pokręcę,ale czy sprzęgło nie będzie ciagło? pozdr. "

    Jeżeli chodzi o mnie to nic, poza tym że przestało piszczeć się nie dzieje. A to czy sprzęgło będzie ciągło, zależy raczej od wyregulowania momentu kiedy zaczyna brać, mówiąc chłopskim językiem.
    U mnie zaczyna gdzieś w połowie, a to że podkręciłem tą śróbkę (zaledwie o jeden obrót) i pedał poszedł minimalnie do góry nie ma praktycznie nic do rzeczy.

    Polecam ten wątek. Jest tam opisana cała ta sytuacja.
    Pozdr.


  • Użytkownik archiwalny


    autko ma 101 101kkm,ale ma to gdzieś od 70 kkm.Mechas
    twierdzi że to łożysko,tylko ktore? Powciśnięciu
    sprzęgła cisza. Pozdro.

    Przyczyną takich objaw jest łożysko na wałku sporzegłowym mieszczace sie w skrzyni biegów lub jakies inne, ale na pewno nie bedzie to nic związane ze sprzegłem.
    Pozdr


  • Użytkownik archiwalny

    Mam podobny problem, objawy są identyczne. Dociekałem dość długo o co biega, tym bardziej, że wymiana łożyska oporowego nie przynosła spodziewanej poprawy. Kilku mechaniorów głowiło się nad problemem. Jeżeli nie pomoże rada mego przedmówcy to wykonaj następującą próbę: bez wciskania pedału sprzęgła spróbuj włącząć poszczególne biegi (tylko nie przesadź bo szkoda kół zębatych). Jeżeli dźwięk zniknie przy tej próbie to winę ponosi element synchronizatora danego biegu (nie znam jego handlowej nazwy niestety), który ma po prostu luzy. U mnie jest to piąty bieg, luz jest minimalny i da się z nim żyć - jeżeli całość ustrojstwa się rozgrzeje, luz znika i nie ma problemu. Jeżeli Kris ma rację (a to całkiem możliwe) to mam nadzieję, że moja rada przyda się innym.


  • Użytkownik archiwalny

    Mam podobny problem, objawy są identyczne. Dociekałem dość długo o co biega, tym bardziej, że
    wymiana łożyska oporowego nie przynosła spodziewanej poprawy. Kilku mechaniorów głowiło się
    nad problemem. Jeżeli nie pomoże rada mego przedmówcy to wykonaj następującą próbę: bez
    wciskania pedału sprzęgła spróbuj włącząć poszczególne biegi (tylko nie przesadź bo szkoda
    kół zębatych). Jeżeli dźwięk zniknie przy tej próbie to winę ponosi element synchronizatora
    danego biegu (nie znam jego handlowej nazwy niestety), który ma po prostu luzy. U mnie jest
    to piąty bieg, luz jest minimalny i da się z nim żyć - jeżeli całość ustrojstwa się
    rozgrzeje, luz znika i nie ma problemu. Jeżeli Kris ma rację (a to całkiem możliwe) to mam
    nadzieję, że moja rada przyda się innym.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Dzięki za rady <img src="/images/graemlins/yay.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    A ja mam takie pytanko, moj bolid ma 58tys km i kiedy jest zimno to dopoki skrzynia sie nie nagrzeje to na zimno chodzi dosc glosno(przy przyspieszaniu mocniejszym) oraz czasem nawet keidy juz jest rozgrzana to po wcisnieciu pedalu sprzegla nie wchodzi mi wteczny bieg, musze poscic i jeszcze raz wcisnac przeglo i juz na bank wejdze wsteczny...CO to moze byc?
    Ogolnie skrzynia chodzi bardzo dobrze i leciutko(choc przy bardzo powolnej zmianie z 2 na 3 bieg gdy nie jest rozgrzana jeszcze potrafi leciutko zazgrzytac.
    Jaki olej polecacie, zeby troche wyciszyc skrzynie, producent i parametry(chodzi gluwnie o lepsze i szybsze smarowanie-no i oczywiscie o wyciszenie troche tych odglosow jej pracy)


  • Użytkownik archiwalny

    Co do skrzyni w Tiktaku zgrzyty,piski ,oraz inne świergolenia to chyba norma.U mnie to było wszystko razem do kupy i jeszcze więcej!!! Ilu mechaników - ilu speców i wielkie g....o.( a zaczęło się toto gdzieś od 25 kkm przeb. teraz mam 110kkm ) Moja rada ( nie fachowca- ale podpowiedziana) -wlać do tego ustrojstwa olej DEXSRON-II .Wiem że to olej do automatów, ale widziałem gołą skrzynię ,pare jej części jest wysoko położona, nim olej się rozgrzeje --- wszystko chodzi na sucho--.W/w olej jest jak woda i znacznie szybciej wszędzie dociera.U mnie zdało to egzamin w 97 procentach.Do teraz spoko. Niecierpliwym polecam radio troche przypałerować -też sposób he,he <img src="/images/graemlins/OK.GIF" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    AOd jakiego przebiegu jezdzisz na tym oleju, czy teraz ciszej skrzynia pracuje i nie zgrzyta, a wsteczny zawsze wchodzi?


  • Użytkownik archiwalny

    W moim tikaczu dzieje sie to samo, jak jest zimny cos zgrzyta i rzezi, wszystko wskazuje na to ze to wina lozyska wyciskowego sprzegla, jezdrze juz tak od pol roku i na razie jeszcze chodzi


  • Użytkownik archiwalny

    Dexron II wlałem przy gdzieś ok. 46kkm.Pomogło to jak pisałem w ok. 97 proc, gdyż u mnie było kilka różnych dzwięków .Został 1 ale niknie po ok.minucie.Wszystkie biegi czy latem czy zimą wchodzą bez problemów - bardzo lekkood razu.Co do wstecznego to myślę czy nie masz za wysokich obrotów-też się z tym kiedyś spotkałem. Pozdro. <img src="/images/graemlins/OK.GIF" alt="" />


Log in to reply