czy głośniki można podpiąć szeregowo ?
-
Tak jak w temacie, mam głośniki w bocznych półkach z tyłu auta i chciałbym wsadzić jeszcze w półkę, jak mam je podpiąć ? [color:"green"] Jak zwykle ziolony jestem[/color]
-
Tak jak w temacie, mam głośniki w bocznych półkach z tyłu auta i chciałbym wsadzić jeszcze w
półkę, jak mam je podpiąć ? Jak zwykle ziolony jestemPo pierwsze: jaki masz wzmacniacz - czy wydoli mocowo?
Po drugie: ile omów mają głośniki?Połączenie szeregowe zmniejszy obciążenie wzmacniacza ale wyraźnie obniży poziom głośności. Połączenie szeregowe spowoduje obniżenie napięcia na każdym z głośników, więc będą grać ciszej.
Połączenie równoległe zwiększy mocno obciążenie wzmacniacza. Poza tym, jeśli połączysz głośniki o różnych impedancjach nie będą pracowały tak samo, tzn. jeden będzie grał głośniej niż drugi.
-
Nie mam wzmacniacza- tylko ten radiowy (4x50w). A jak połączyć równolegle ? Czy lepiej żebym sobie zakupił wzmacniacz ?
-
Nie mam wzmacniacza- tylko ten radiowy (4x50w).
Na nim tylko pisze 4x50.
A jak połączyć równolegle ?
Laczysz plusy obu glosnikow i minusy obu glosnikow.
Polaryzacja (+/-) jest wazna bo jezeli pomylisz basy beda sie "znosic"Czy lepiej żebym sobie zakupił wzmacniacz ?
To juz zalezy od Ciebie ale wczesniej sprawdz czy nie masz w radiu wolnego wyjscia z wzmacniacza. Obecnie radioodbiorniki zbykle maja wyjscia na 4 glosniki.
-
To juz zalezy od Ciebie ale wczesniej sprawdz czy nie masz w radiu wolnego wyjscia z
wzmacniacza. Obecnie radioodbiorniki zbykle maja wyjscia na 4 glosniki.Ale on ma podłączone 4 -> 2 z przodu i 2 w tylnich boczkach (tak mi się wydaje)
Jak podłączysz równolegle to Ci się zmieni impedencja na mniejszą a że radia samochodowe są 4ohmowe to może się sfajczyć jak przygłosisz. Znowu przy połączeniu równoległym impedencja wzrośnie ale jak już wcześniej było pisane co wiąże się z szybszym przesterowaniem wzmacniacza.
-
Ale on ma podłączone 4 -
Dokładnie 4 mam podłączone, ale tak sobie myślę skoro zakupie jakieś porządniejsze 6x9 to nie warto będzie łączyć tych 4x6, chyba nie ?
-
nie warto będzie łączyć tych 4x6, chyba nie ?
Ja myślę że raczej nie...