Pytanie o silniki. *DELETED*


  • Użytkownik archiwalny

    Wiadomość skasowana przez suharsuza


  • Użytkownik archiwalny

    Jaka jest różnica pomiędzy silnikem G10 a G10A. Dopadłem schematy elektryczne silnika
    G10(ściągnięte z naszego forum) a w nim opis jak sprawdzić poprawność działania modułu
    zapłonu(ang. igniter), którego podejrzewam że fiksuje. Wynik testu jest inny jak piszą,
    choć wszystko się zgadza np. okablowanie i kolorystyka kabli, pomimo to silnik odpala
    pracuje dobrze i nagle traci moc, staje jagby przestawał dostawać iskrę lub miał słabą
    iskrę.
    Czy miedzy modelami G10 a G10A jest znacząca różnica zwłaszcza w układzie zapłonu?
    P.S wrzuciłem pliczek ze schematem i tłumaczeniem, które zrobiłem sam za które przepraszam jeśli
    są jakieś byki.

    Wg mnie to jest to samo.


  • Użytkownik archiwalny

    Jaka jest różnica pomiędzy silnikem G10 a G10A. Dopadłem schematy elektryczne silnika
    G10(ściągnięte z naszego forum) a w nim opis jak sprawdzić poprawność działania modułu
    zapłonu(ang. igniter), którego podejrzewam że fiksuje. Wynik testu jest inny jak piszą,
    choć wszystko się zgadza np. okablowanie i kolorystyka kabli, pomimo to silnik odpala
    pracuje dobrze i nagle traci moc, staje jagby przestawał dostawać iskrę lub miał słabą
    iskrę.......

    Witaj !
    Naprawdę rzadko sie zdarza aby moduł zapłonu zaczynał "fiksowa" a później dobrze działać.
    Generalnie to albo on działa albo nie. Częściej przy tego typu problemach można podejżewać cewkę WN niż samo moduł.


  • Użytkownik archiwalny

    Wg mnie to jest to samo.

    Przepraszam za błędy, już poprawiłem. <img src="/images/graemlins/uklon.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Witaj !
    Naprawdę rzadko sie zdarza aby moduł zapłonu zaczynał "fiksowa" a później dobrze działać.
    Generalnie to albo on działa albo nie. Częściej przy tego typu problemach można podejżewać cewkę
    WN niż samo moduł.

    Cewkę WN pomierzyłem i parametry ma OK.
    A czy jest możliwe, aby sam "komputer pokładowy" sypał jakimiś błędami w tym układzie?


  • Użytkownik archiwalny

    Cewkę WN pomierzyłem i parametry ma OK.
    A czy jest możliwe, aby sam "komputer pokładowy" sypał jakimiś błędami w tym układzie?

    Napisz coś więcej bo .... nie mamy szklanej kuli i musimy bazować na tym co sam napiszesz.
    Określ w miare dokładnie kiedy się pojawiają Twoje problemy - na zimnym czy ciepłym silniku, po dłuższej jeździe z obciążeniem czy ... jeszcze w innych przypadkach.
    Może przy okazji coś więcej się "dzieje".
    Pomiar rezystancji uzwojeń cewki jest nie zawsze dokładny - najlepiej byłoby to zrobić jak autko "zdechnie".
    Ale weż pod uwagę, że już jeden zwarty zwój w cewce spowoduje, że możesz juz nie mieć iskry lub ją mieć słabą. Dodatkowo przy tym zwartym jednym zwoju omomierzem tego nie wykryjesz.
    Zresztą przy tego typach uszkodzeniach układu zapłonowego to najczęsciej silnik całkowicie gaśnie a nie tylko traci na mocy.
    Ja zająłbym się bardziej układem paliwowym bo uważam, że tak należałoby szukać problemu.


  • Użytkownik archiwalny

    Napisz coś więcej bo .... nie mamy szklanej kuli i musimy bazować na tym co sam napiszesz.
    Określ w miare dokładnie kiedy się pojawiają Twoje problemy - na zimnym czy ciepłym silniku, po
    dłuższej jeździe z obciążeniem czy ... jeszcze w innych przypadkach.
    Może przy okazji coś więcej się "dzieje".
    Pomiar rezystancji uzwojeń cewki jest nie zawsze dokładny - najlepiej byłoby to zrobić jak autko
    "zdechnie".
    Ale weż pod uwagę, że już jeden zwarty zwój w cewce spowoduje, że możesz juz nie mieć iskry lub
    ją mieć słabą. Dodatkowo przy tym zwartym jednym zwoju omomierzem tego nie wykryjesz.
    Zresztą przy tego typach uszkodzeniach układu zapłonowego to najczęsciej silnik całkowicie
    gaśnie a nie tylko traci na mocy.
    Ja zająłbym się bardziej układem paliwowym bo uważam, że tak należałoby szukać problemu.

    Otóż, mój samochodzik fiksuje w różnych warunkach: na zimnym i na gorącym silniku, podczas jazdy po prostej i pod górę, bez i z full obciążeniem, naprawdę w różnych warunkach. Miałem takie kłopoty z nim zimą, w bardzo nieregularnych odstępach(mogłem przejechać 150,200 km i było ok. a czasami w ciągu dnia stawał po kilka razy), znalazłem poprzepalane między sobą przewody, zasilające właśnie moduł zapłonu. Zaizolowałem i przez około 4 miesiące było OK, ale niestety ZŁE powróciło.
    Czasami, w czasie jazdy czuję jak traci moc, ale udaje mu się jakoś przepalić i dalej jedzie dobrze a czasami silnik staje całkowicie. Po takim zatrzymaniu po chwili odpala i jest gotowy do jazdy, a czasami nie mogę go odpalić. Świece sprawdzałem i są mokre. Niestety tylko raz zapaliła się kontrolka silnika na desce. Paliła się przez kilka dni, dopóki nie rozłączyłem modułu zapłonu, żeby poprawić styki. Kontrolka zgasła sama a dafekt dalej jest. Aha. Któregoś razu jak zgasł i nie chciał odpalić to sprawdziliśmy z Ojcem, że cewka nie dawała iskry.
    Jeszcze jedno. Pali mi się kontrolka AIR BAG'u, ponieważ ich nie ma po puknięciu. Czy brak poduszek i zapewne rozwalone czujniki zderzeniowe mogą mieć jakiś wpływ na sterowanie silnikiem?
    Chyba się rozpisałem <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


Log in to reply