intercooler a silnik wolnossący..
-
Witam !!
Mam taki dziwny pomysł, czy użycie intelcoolera w silniku wolnossącym coś by pomogło ? Wiem, że intelcooler w silnikach turbodoładowanych schładza sprężone powietrze, dzięki czemu przy zapłonie jeszcze bardziej zwiększa swoją objętość (podobny efekt daje w silnikach niedoładowanych branie wyłącznie zimnego powietrza przez silnik, czym cieplejsze tym gorzej się silnik sprawuje). Pomyślałem sobie, by użyć intelcoolera by jeszcze bardziej schłodzić powietrze w układzie dolotowym, jak np jeżdżąc w mieście niewiele by to dawało, tak na trasie pęd powietrza, mógłby całkiem dobrze chłodzić intercooler . Co myslicie o tym pomyśle ? opłacało by się coś takiego montować ?
Dziękuje za porady i pozdrawiam
-
Witam !!
Mam taki dziwny pomysł, czy użycie intelcoolera w
silniku wolnossącym coś by pomogło ?IMHO zastosowanie samego intercoolera bez turbiny , niewieleby pomogło lub wręcz przeciwnie przez znaczny wzrost oporu powietrza w dolocie pogorszyłoby osiągi silnika a i spalanie pewnie byłoby większe ..
-
IMHO zastosowanie samego intercoolera bez turbiny , niewieleby pomogło lub wręcz przeciwnie
przez znaczny wzrost oporu powietrza w dolocie pogorszyłoby osiągi silnika a i spalanie
pewnie byłoby większe ..tak się zastanawiam, mam silniczek 1.3l, mysle o wrzuceniu intercoolera od czegos zdecydowanie większego, tzn chodzi o to by przepustowość była większa od oryginalnej rury dolotu powietrza (np moja jest o śr. 60mm a wrzucilbym intercooler o śr. wlotu 80-90mm).
Przyszło mi to na myśl, po tym jak zobaczyłem długą rure aluminiową przy dolocie silnika niedoładowanego przed blosem (podciśnieniowy gaźnik gazu), a chce zastosować mikser "soniczny" zamiast palnikowego (po pierwsze, mniejsze spalanie, po drugie silnik się "oddławia" a mieszanka ma dłuższą drogę do przebycia, dzięki czemu lepiej się wymiesza) -
Intercooler ma sens przy turbinie, gdzie podczas sprężania powietrze się nagrzewa. Wolnossący pobiera powietrze bez zmiany jego temperatury, tak więc chłodzenie powietrza powietrzem o tej samej temperaturze nic nie da. Musiałby być duży pęd powietrza chłodzącego żeby to coś dało. A kombinując dalej: można by założyć chłodniczke nie powietrzą ale układ podobny do chłodzenia w lodówce. Tylko jakie efekty by to miało i czy by się opłacało to trzeba by eksperymentalnie do tego dojść.