Opel vectra A 91. ben- gaz


  • Użytkownik archiwalny

    Posiadam na stanie taką vectrę. Pojechałem do sklepu i zgasiłem silnik i już od tamtej pory już go nie usłyszałem. Doszedłem do tego że nie ma iskry na świecach, ta vectra posiada moduł zapłonowy do którego idą 4 kable i odchodzi jeden do kopułki. Jaka może być przyczyna.
    Do tej pory przeczyściłem wszystkie masy żeby nie mieć wątpliwości że to jakaś pierdoła.
    Jak można by było sprawdzić co padło, jak można by było sprawdzić czy to czasem nie moduł padł, przeczyściłem jeszcze końcówkę palca i w środku kopułki te metalowe końcówki.


  • Użytkownik archiwalny

    Sprawdź przewody czy nie są upalone


  • Użytkownik archiwalny

    Przestawiłem na najwyższy woltaż i ściągnąłem jeden przewód z kopułki co idzie do świecy i tam przystawiłem plusowy przewód z miernika a drugi do minusa z akumulatora i przekręciłem rozrusznikiem i nic nie wskazało czyli nie przechodzi prąd w ogóle na przewody, proszę o inne propozycje.


  • Użytkownik archiwalny

    A przewód idący do kopułki jest wporządku...może on nie przewodzi


  • Użytkownik archiwalny

    Przestawiłem na najwyższy woltaż i ściągnąłem jeden przewód z kopułki co idzie do świecy i tam
    przystawiłem plusowy przewód z miernika a drugi do minusa z akumulatora i przekręciłem
    rozrusznikiem i nic nie wskazało czyli nie przechodzi prąd w ogóle na przewody, proszę o
    inne propozycje.

    I całe szczęście że nie było, bo byś się już pożegnał z miernikiem <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />
    Mierzymy tylko po stronie niskiego napięcia. Zmierz na cewce czy coś masz.
    Napisz w ogóle jaki dokładnie to silnik jest.


  • Użytkownik archiwalny

    Posiadam na stanie taką vectrę. Pojechałem do sklepu i zgasiłem silnik i już od tamtej pory już
    go nie usłyszałem. Doszedłem do tego że nie ma iskry na świecach, ta vectra posiada moduł
    zapłonowy do którego idą 4 kable i odchodzi jeden do kopułki. Jaka może być przyczyna.
    Do tej pory przeczyściłem wszystkie masy żeby nie mieć wątpliwości że to jakaś pierdoła.
    Jak można by było sprawdzić co padło, jak można by było sprawdzić czy to czasem nie moduł padł,
    przeczyściłem jeszcze końcówkę palca i w środku kopułki te metalowe końcówki.

    znajomy miał podobnie w kadecie (silni C16nz) Przyczynom był uszkodzony właśnie moduł, bo po przełożeniu innego kupionego na szrocie silnik odpalił na dotyk tylko jemu tak nagle to się nie stało, ale tydzień wcześniej zaczął szarpać przygasać itd. Aż zgasł i już nie odpalił


  • Użytkownik archiwalny

    ... Przyczynom był ...

    Hmmm, popraw to czym predzej... <img src="/images/graemlins/skromny.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Hmmm, popraw to czym predzej...

    Spamer <img src="/images/graemlins/devil.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Spamer

    trza rozruszac ten kacik <img src="/images/graemlins/biglaugh_.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Na 98 % stawiam z kolegą na czujnik Halla ponieważ na krótko po podpięciu cewki iskra jest i przeskakuje a normalnie jej nie ma

    Chciałem jeszcze sprostować to co wcześniej opisałem jako moduł przepraszam to nie moduł tylko cewka
    JA u siebie w omedze mam cewkę tą butelkową a tutaj jak zobaczyłem takie "cuś" to zdawało mi się że to jakiś moduł jest. <img src="/images/graemlins/blush.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Jaki silnik?
    W c16nz nie ma halla.


  • Użytkownik archiwalny

    Jaki silnik?
    W c16nz nie ma halla.

    Jaki to jest to nie wiem ale dam fotę


  • Użytkownik archiwalny

    Zamykam temat.
    Problem tkwił w aparacie zapłonowym.

    <img src="/images/graemlins/20.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/20.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/20.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/20.gif" alt="" />


Log in to reply