[moje auto] Mk3 GTi Arab Edition
-
Spojrzałem na stronkę, jest napisane reproduction, wygląda na to że trzeba, ale jedyne co wsadzić możesz to fast road, coś za pieknie mi to wygląda..., zapomniałem że jeszcze kółka regulowane trzeba do tego Te tanie kółka są bardzo fajnie wykonane, przynajmniej te które były na BD14 były lekkie i twarde, nie było widać na nich śladów zużycia.
Tabela wałków od Tiche, jestem ciekaw czy można światkowe z krórymś porównać:
wałki -
To nie jest tak jak się wam wydaje.
Jakich wałków byście nie mieli i tak będzie kaplica, bo ich nie ustawicznie A producent nie robi ich tak żeby były blisko dobrego ustawienia. Te swiatka sa po prostu za ostre pod mój seryjny silnik, postaram się jeszcze coś sprawdzić więcej i dam znać.Natomiast mam inny problem - dziwny hałas chwilę po odpaleniu, który znika po kilku minutach. Jest jakby blacha tarla o coś.
Ktoś ma jakiś pomysł?
[video:youtube]http://youtu.be/_lbjkALtulo[/video] -
A zdejmij pasek alternatora i zobacz czy też to będzie.
-
czy jesteś pewien że to z okolic alternatora ? bo ja mam podobny dźwięk, ale znacznie cichszy, na zimnym po odpaleniu. ale u mnie dają się już we znaki łożyska w skrzyni. Po 2-3 min po uruchomieniu, gdy olej się rozgrzeje, dźwięk zanika.
Odpal, naciśnij sprzęgło i sprawdź czy zniknie dźwięk
-
To nie skrzynia. Jedyne co mi do głowy przychodzi to alternator, rozrusznik (słabo odbija czasem) i coś w okolicach wału.
Pytanie czy jak to alternator, to czy coś się może zepsuć szybko? Pasują jakieś z nowszych swiftow (mogą być słabsze)? -
Ostatnio miałem altka ze swifta 2002 1.3 16v, mocowanie te same, troszkę inaczej zrobiony układ ładowania, na szybko rozkładałem, uszkodzone diody, cena za cały moduł to ok. 60 zł, ew. jeżeli padnie regulator napięcia to cena ok 20-30 zł, szczotki po 5-10 zł, także nie tak drogo a ma się pewność że pojeździ, troszkę drożej niż używany altek. Mechanicznie to tylko tulejka może się wytrzeć, to co none7 wymieniał,
Altków widziałem 3 rodzaje, jeden z kwadratową wtyczką od wzbudzenia, jeden z okrągłą (jeden siedzi w moim a drugi podobno z GTi) i taki bez wzbudzenia z 1.3 16v sohc. Nie porównałem kółek pasowych.Co do dzwięku, to przypomina mi drgającą blachę.
-
Dalej mi wygląda na alternator, Ale dźwięk jakby coś tam wpadło.
Rozumiem, że taki:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4320588193
Będzie ok?
Mam chłopa koło żłobka akurat... -
Dopiero po 15 pod maskę spojrzę i mogę dać jednoznaczną odpowiedź.
-
Będzie dobry
-
Dzięki panowie, jadę zaraz po dzieciaka to wezmę.
-
Oczywiście wziąłem taki sam tylko na 3 rowki A nie 4. Wystarczy tylko kółko zmienić, czy się różnią?
-
No i winny byl alternator, nowy juz hula. Do tego wpadla przepustnica 60mm, podkladka izolacyjna i pozbierany z byle czego dolot. Dzisiaj sie bedzie montowal wydech, ktory kupilem za 250 - przemilcze jego konstrukcje, ale to co jest w aucie bylo duzo gorsze wiec pod naciskiem brata zgodzilem sie go kupic
Przejechalem sie wczoraj i widac ze wysokie obroty sa lepsze niz na seryjnym dolocie, dol gorszy. Ciezko powiedziec co daje przepustnica, a co krotki dolot (z filtrem zalozonym na seryjna przepustnice tez dolu nie bylo, gora jakos dzialala). -
Odebralem auto, ale jest zalamka... Wydech za 250 jest jednak mniej wart, bo watpie czy miesci sie w obiecane 98dB. Lekko mowiac mozna zwariowac
Tak bez jakiegos strojenia auto zyskalo checi do jazdy na obrotach, ale moje checi do poruszania sie tym po drogach zaczely powoli znikac -
Tak bez jakiegos
strojenia auto zyskalo checi do jazdy na obrotach, ale moje checi do poruszania sie
tym po drogach zaczely powoli znikacA jest w nim jakiś środkowy tłumik?
-
jak przelotowy to i tak nic nie da niestety ...
-
jak przelotowy to i tak nic nie da niestety ...
Po co do wolnossącego silnika przelotowy wydech? A co z falą rezonansowa itp? Rozumiem do turbo ale tutaj??
-
Fala srala, stary sie rozlatywal i na szybko nic innego nie zalatwilem. Jezdzilem juz wieloma autami z dobrze policzonymi wydechami przelotowymi i dawalo to bardzo dobre efekty, ale byly ciche. Tutaj sa tlumiki, ale jakies dziwne male (wyglada to jak jakis katalizator czy cos). Na obecna chwile bardziej czuc zmiany w dlugosci dolotu niz w wydechu (tzn nie widac znacznego pogorszenia dolu, co jest widoczne po skroceniu dolotu).
-
Tutaj sa tlumiki, ale jakies dziwne male (wyglada to jak jakis katalizator czy cos)
Może to strumienica?
-
Strumienica nie, ale gdzies mi sie przewinelo slowo strumiennnnnnnnnnnnica, wstyd sie przyznac
-
Troche czasu minelo, oczywiscie niewiele sie dzialo do tego tygodnia.
A w nim udalo sie:
1. Uszczelnic nieszczesny wydech
2. Zmienic olej w skrzyni
3. Poprawic tylne hamulce zeby rowno braly
4. Naprawic obrotomierz ktory sie wylaczal przy 4500obr
5. Wlozyc seryjne walki
6. Ulepic dolot.
7. Pojechac na torA oto co sie dzialo:
[img:center]https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-...amp;oe=543EE2AB[/img]