[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
Jak już masz wszystko rozbebeszone to zrób sobie od razu konserwacje
-
Ech, jakbyś miał
bez dziur to bym się skusił . Mi się mocowanie jedno urwało i stuka
niemiłosiernie.Dziury sobie zatkasz czymś
A jak się mocowanie urwało to przecież możesz przykleić kropelką i po sprawie przecieżJak już masz
wszystko rozbebeszone to zrób sobie od razu konserwacjeAle tam nie ma co konserwować, troche nalotu w bagażniku ewentualnie przetrzeć papierem ściernym i psiknąć czymś, bo co więcej?
I ktoś wie od czego te 3 kostki i kabelki w bagażniku długie?
-
Kostki pod kanapą są od drugiej pompy paliwa z wersji 4WD - Suzuki dawało takie same wiązki do wszystkich wersji.
Popatrzyłem na "solidność" słupka środkowego i się załamałem nad delikatnością tej konstrukcji
-
Kostki pod kanapą
są od drugiej pompy paliwa z wersji 4WD - Suzuki dawało takie same wiązki do
wszystkich wersji.
Popatrzyłem na
"solidność" słupka środkowego i się załamałem nad delikatnością tej konstrukcjiw wielu miejscach chroni Cie blacha o grubości 2-3mm
-
Dziury sobie
zatkasz czymś
A jak się mocowanie
urwało to przecież możesz przykleić kropelką i po sprawie przecieżChcę mieć oryginalnie bez zatykania. A kropelką nie przykleję bo to mocowanie gdzieś się zagubiło
-
Trochę nie na temat (bo kia), ale moja pierwsza zabawa ze szpachlą, dzisiaj zakupy:
lakier, podkład, szpachla i niezbędne narzędzia + sworzeń i przegub jutro -
Dokładnie tak jest,
teraz nie jeździłem, ale kiedyś tam tak z niepodokręcanymi pasami, śrubami itp to
było strasznie wszystko słychaćMi nie chodziło o hałas we wnętrzu tylko o przyśpieszenie...
-
Mi nie chodziło o
hałas we wnętrzu tylko o przyśpieszenie...Napewno dam znać
-
Car audio - początek prac
Zakupy:
-płyty drewna
-listewki
-wyrzynarka z kompletem ostrz do drewna
-wkręty
-żywica poliestrowa, szpachla wraz z utwardzaczami
-włókna szklane z przeznaczeniem do żywicy poliestrowejZamówione:
-bassreflex x 2
-złącze zaciskowe x 2Do kupna:
-stapler
-głośniki 2 x 300mm
-wzmacniacz (?)
-przewody z bezpiecznikiem (?)
-pianka i maty wygłuszająceOdkąd Suzuki przestało być męczone w pracy, mam możliwość dłubania w tym autku.
Najpierw zajmę się bagażnikiem, następnie drzwiami, mam zamiar zrobić wszystko na bardzo dobrych częściach, efekty pracy będę wstawiał na forum
A co do wyglądu zabudowy - mam wiele pomysłów, sam jeszcze nie wiem jak będzie to wyglądało
Już jest nieco więcej zrobione, ale nie pstryknąłem fotki -
Już nie wystarczą głośniki w półce "300" Wat?
IMO 2x 30cm to przerost formy nad treścią w tym aucie. -
rób, chce robić podobnie, tylko ze z laminatu - dechy troche ciężkie.
-
2x30 cm oj tam jak dobrze wygłuszy wszystko to będzie fajnie grało
-
zbedne kilogramy
-
Już nie wystarczą
głośniki w półce "300" Wat?
IMO 2x 30cm to
przerost formy nad treścią w tym aucie.ja tam miałem 1x25 i było lepiej niż dobrze, jedyna wada tego auta to - altek ...
-
Napisz za jakim sprzętem się rozglądasz
Jeśli już chcesz podwójne granie z tyłu to chyba te 10" to takie optimum.
Ale dwa głośniki to utrudnienie.
Musisz mieć dwa mocne kanały, a jak chcesz podłączyć pod mono/mostek to inne rzeczy wychodzą...
Albo problem ze stabilnością przy 2 Ohm albo za mało watów, żeby ruszyć 8 Ohm, bo marne szanse, żebyś załatwił coś, co zepniesz na 4 Ohm.Parę sprzętów, które MOGĄ ładnie zagrać:
Excursion SX1-10S4 - 209
Powerbass M-10 - 249
Rockford Fosgate Prime R2D2-10 - 279
JL AUDIO 10WXV2-4 - 299
RE Audio Re-10 D4 - 329
Rockford Fosgate P2D210 - 360
RE Audio RE-10D4 - 399
Focal SUB P25 DB - 499 -
rób, chce robić
podobnie, tylko ze z laminatu - dechy troche ciężkie.Deski leciutkie, bo tylko 8mm, w inny sposob je wycisze niz przez grubosc
xvq kompletnie sie nie znam na tym jak podlaczyc 2 suby i 2 glosniki w drzwi + 2 wysokotonowe, ale skoro sie znasz, to licze na Twoją pomoc, beda potrzebne 2 wzmacniacze pewnie, jakie tez nie wiem, poki co robie miejsce, czyli co, lepiej dac 25cm? Wzmacniacze kupie dobre -
Deski leciutkie, bo
tylko 8mm, w inny sposob je wycisze niz przez grubosc
xvq kompletnie sie
nie znam na tym jak podlaczyc 2 suby i 2 glosniki w drzwi + 2 wysokotonowe, ale
skoro sie znasz, to licze na Twoją pomoc, beda potrzebne 2 wzmacniacze pewnie, jakie
tez nie wiem, poki co robie miejsce, czyli co, lepiej dac 25cm? Wzmacniacze kupie
dobrenajpierw to zmień altek, albo sobie dzienne załóż w miejsce halogenów, bo przy tym altku to Ci wszystko będzie klękać ... no chyba że przód 2x60W + sub 150 przy 4 omach ...
-
Jeśli chcesz robić konkretny system to musisz i prąd odpowiedni zapewnić tak jak pisze Hellsin
Szykuj chociaż jakieś 2 tysiączki to zrobimy konkretne audio
Dwa wzmacniacze minimum.
Dwukanałówka na przód (o ile to będzie zestaw odseparowany) i mocna dwukanałówka lub mostkowalna 4-kanałówka na tył.
Do tego solidne okablowanie.
A na tył dałbym 10". -
Szykuj chociaż
jakieś 2 tysiączki to zrobimy konkretne audioDziadora + MDS i fajnie jest
Dwa wzmacniacze
minimum.
Dwukanałówka na
przód (o ile to będzie zestaw odseparowany) i mocna dwukanałówka lub mostkowalna
4-kanałówka na tył.ja bym dał 4 kanały na przód + mono z oldschoola na tył, ale to tylko ja
do tego radio z cyklu mam wszystko ( nie mylić z usb/sd i itp. )A na tył dałbym
10".dobra 10 w cl też zrobi robotę, ważne co by nie było spadków w instalacji i altek 80A
-
Dziadora + MDS i
fajnie jest
ja bym dał 4 kanały
na przód + mono z oldschoola na tył, ale to tylko ja
do tego radio z
cyklu mam wszystko ( nie mylić z usb/sd i itp. )
dobra 10 w cl też
zrobi robotę, ważne co by nie było spadków w instalacji i altek 80Askąd taki alternator wytrzasnąć? Rozumiem, że chodzi jedynie o szybkie wyładowywanie się akumulatora, przez zbyt powolne ładowanie, tzn przy ciągłym słuchaniu muzyki na wysokich decybelach byłyby problemy, czy przy normalnym słuchaniu też?
To 250mm kupie, zaoszczędze troche na tym zlotowek i z pradem moze beda mniejsze problemy, dzis zabudowa nabierze kształtow
xq92x:
Przejrzałem linki, ktore podałeś - mam zamiar przeznaczyć po około 500zł na jeden głośnik, może w tym przedziale się orientujesz?edit:
znalazłem bardzo ciekawy poradnik, może po przeczytaniu go, będe mial już jako tako pojecie o car audio no i.. wiecej sensownych pytan Zależy mi, żeby wszystko zrobić profesjonalnie, czasu mam sporo wiec wszystko powoli.
KLIKMoże ktoś podpowie, jaką średnice otworu (pod montaż) powinienem zrobić dla głośnika 250mm? Wole sie upewnic, czy jest to 250mm