zlosniki.pl
    • Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy
    • Szukaj

Dziwny "huk" - słabe hamulce

DAEWOO TICO - forum KlubTico
    4
    6
    65
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • P
      pepsi_k Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez pepsi_k

Witam wszystkich! Wczoraj zdarzyła mi się dziwna rzecz. Podczas hamowania coś ostro walnęło (wrażenie jakby z przodu pod samochodem)i poczułem jakby uderzenie w pedał hamulca. Od tej chwili hamulce zaczęły się dziwnie zachowywać. Pedał raz jest miękki i zapada się do samego końca praktycznie nie hamując, raz robi się twardszy i hamulce częściowo są, ale nie można nazwać ich sprawnymi. Płyn nigdzie nie uciekł, tarcze i klocki ok, rok temu wymieniałem wszystkie przewody hamulcowe, bębny i szczęki. Ktoś ma pomysł co to może być? Zwykłe zapowietrzenie czy może coś poważniejszego?

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
      • H
        henio123 Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez henio123

Witam.Sprawiłeś w jakim stanie są zaciski hamulcowe przednich kół.Z twojej wypowiedzi wnioskuje że nie.Jeśli twierdzisz że nie ma wycieku to uszkodzenie instalacji można wykluczyć.Sprawdż w jakim stanie są prowadnice zacisków.Mógł wypaść ci klocek hamulcowy, co jest mało prawdopodobne.Nadmierny skok pedału hamulca może być spowodowany zbyt dalekim wysuwem tłoka zacisku.Nic innego ci nie pozostaje jak szczegółowo przejrzeć hamulce.

• S
          Slavo88 Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez Slavo88

Płyn nigdzie nie uciekł, tarcze i klocki ok, rok temu wymieniałem wszystkie przewody
          hamulcowe, bębny i szczęki. Ktoś ma pomysł co to może być? Zwykłe zapowietrzenie czy może coś
          poważniejszego?

Obejrzyj przednie hamulce i zobacz czy blokują koła.
          A czy wciskając pedał kilka krotnie pod rząd pedał rośnie?
          Jak przód będzie dobry to bębny z tyłu zrzuć i opatrz czy tam jest wszystko OK.

• W
            wooooojtek85 Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez wooooojtek85

Obstawiam ze coś z tyłu jednak jest nie tak, najlepiej sprawdz wszystkie cztery, moze byc tak ze z tyłu ci sie tarczę skończyły znaczy sie starły sie i dlatego tak wali i huczy. Jeszcze jest kwestia pozapiekanych tłoczków z tyłu, ja tak profilaktycznie przy wymianie klocków i szczek sprawdzam jak tak one chodzą te tłoczki(cylinderki).

• S
              Slavo88 Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez Slavo88

Obstawiam ze coś z tyłu
              jednak jest nie tak, najlepiej sprawdz wszystkie cztery, moze byc tak ze z tyłu ci sie tarczę
              skończyły

A od kiedy są z tyłu tarcze hamulcowe w Tico?

• W
                wooooojtek85 Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez wooooojtek85

o szczeki mi chodziło...

• 1 / 1
                • Pierwszy post
                  Ostatni post