Demontaż deski oraz tapicerki podłogi.
-
Witajcie ponownie !
Kiedyś pisałem że mam przeciek przy dolnej części uszczelki przedniej szyby. Teraz jak wiadomo deszczu nie ma więc nie przejmowałem się tym zbyt specjalnie. Niestety, gdy zrobi się ciepło będzie znowu mokro w samochodzie.
Mam w planach zdjąc całą deskę rozdzielczą i tapicerkę która jest na podłodze aby ją trochę osuszyc i przeglądnąc podłogę od wewnątrz czy czasem gdzieś się ruda nie pokazuje.
Może mnie ktoś naprowadzic jak się za to zabrac ? -
Witajcie ponownie !
Kiedyś pisałem że mam
przeciek przy dolnej części uszczelki przedniej szyby. Teraz jak wiadomo deszczu nie ma więc
nie przejmowałem się tym zbyt specjalnie. Niestety, gdy zrobi się ciepło będzie znowu mokro w
samochodzie.
Mam w planach zdjąc całą
deskę rozdzielczą i tapicerkę która jest na podłodze aby ją trochę osuszyc i przeglądnąc
podłogę od wewnątrz czy czasem gdzieś się ruda nie pokazuje.
Może mnie ktoś naprowadzic
jak się za to zabrac ?Nie wiem jak z konsola, bo jeszcze się do niej nie dobierałam, ale jeśli chodzi o wykładzinę podłogi, to czeka Cię wyjęcie foteli, poodkręcanie środkowego plastiku przy lewarku, poodkręcanie zapięć pasów i samych pasów na doe przy słupkach drzwi. Póżniej musisz uszczelki drzwi popodważać, tylną kanapę do góry i wykładzinę masz zdjętą
Jak tylko masz garaż, to nie będzie to ciężka praca Sama to robiłam to wiem co mówię -
No niestety nie mam żadnego dachu, pod który mógłbym Ticolota schowac ale skoro tak mówisz to pewnie za długo mi nie zejdzie z tym demontażem. Dokładnie zostawię do wyschnięcia tapicerkę, najwyżej pośmigam tico w wersji pseudo rajdowej .
-
Witajcie ponownie !
Witamy ponownie !
Kiedyś pisałem że mam
przeciek przy dolnej części uszczelki przedniej szyby. Teraz jak wiadomo deszczu nie ma więc
nie przejmowałem się tym zbyt specjalnie. Niestety, gdy zrobi się ciepło będzie znowu mokro w
samochodzie.
Mam w planach zdjąc całą
deskę rozdzielcząPo co demontaż deski ?
i tapicerkę która jest na podłodze aby ją trochę osuszyc i przeglądnąc
podłogę od wewnątrz czy czasem gdzieś się ruda nie pokazuje.Nie lepiej zabrać się za to na wiosnę, gdy już będzie pewność, że żaden śnieg nie powróci ?
Bo tak, to IMO, syzyfowa pracaMoże mnie ktoś naprowadzic
jak się za to zabrac ?Rita już dała wyczerpującą odpowiedź
-
Kiedyś pisałem że mam
samochodzie.Pierwsza sprawa-przeciek przy dolnej części przedniej uszczelki szyby przedniej często jest spowodowany(zależy od rocznika samochodu)przerdzewiałym pasem podszybia.Aby to sprawdzić najlepiej wyjąć szybę przednią i sprawdzić stan tego podszybia. W razie potrzeby wymienić pas podszybia(są takie reparaturki)i wkleić szybę.Jeżeli element ten jest "zdrowy", oczyścić go i po zakonserwowaniu wkleić szybę.
Mam w planach zdjąc całą
deskę rozdzielczą i tapicerkę która jest na podłodze aby ją trochę osuszyc i przeglądnąc
podłogę od wewnątrz czy czasem gdzieś się ruda nie pokazuje.
Może mnie ktoś naprowadzic
jak się za to zabrac ?Deski nnie musisz zdejmować, bo to dodatkowa i zbędna robota.Warto to zrobić porządnie.
Ja zacząłem od wymontowania foteli i osłon plastikowych okolic dźwigni zmiany biegów.Po zerwaniu starych wyłożeń podłogi zakupiłem takie płyty na wyłożenie podłogi i po wycięciu kształtu nowej wykładziny(wg.kształtu zdemontowanej starej)przygotowałem ją do ułożenia w samochodzie.Jednak przed tą czynnością uporządkowałem całą instalację elektryczną biegnącą na podłodze(ja wszystkie przewody umieściłem w progach), oraz wyczyściłem i zakonserwowałem podłogę. Teraz dopiero ułożyłem nową wykładzinę(fajny efekt), następnie zamontowałem plastiki i wstawiłem fotele.
Wygląd kabiny bardzo się poprawił a i zapach po usunięciu starej wykładziny inny -
Chciałem zdemontowac deskę, żeby uszczelnic szybę przednią, bo wiem gdzie woda się sączy.
Lars, mówisz że docinałeś dywanik, to znaczy, że kupiłeś nową tapicerkę podłogi tak ? -
Chciałem zdemontowac deskę,
żeby uszczelnic szybę przednią, bo wiem gdzie woda się sączy.Ja radziłem porządną i trwałą naprawę, ale Ty decydujesz.
W tej sytuacji radzę pojechać do szklarza, i wciśnięcie w miejsce podejrzane(taką -coś jak towotnica, w tych warsztatach to mają)wcisnąć pod uszczelkę klej uzywany do wklejania szyb.Sam widziałem jak majster naprawiał to klientowi.Lars, mówisz że docinałeś
dywanik, to znaczy, że kupiłeś nową tapicerkę podłogi tak ?Ja kupiłem tylko płytę wykładzinową
Zakupiłem w Jelczu taką wyykładzinę podłogową (podobną do filcu) o grubości ~ 15 mm, z jednej strony miała przyklejoną taką miękką gumę o gr. 2 mm.Kupiłem tego dwa arkusze (100cm x 100 cm)
i wyciąłem z tego nowe wyłożenie podłogi.Wkładzina ta działa jako wygłuszenie a guma zabezpiecza przed wilgocią.Po wycięciu pasuje idealnie i spełnia swoją rolę. Cena tych dwuch arkuszy to
150 zł.