pedał gazy ciężko chodzi - wysokie obroty
-
witam wczoraj pedał gazu zaczął mi chodzic cieżko zwlasza w początkowej fazie tak oporuje mocno i czeto obroty zostają wysokie
co to moze sie dziac za co sie zabrac?
prosze o sugestie
-
Najprawdopodobniej coś z linką od gazu. Na początek wpuściłbym kilka kropel oleju do pancerze i "pomachał" pedałem. Sprawdź też, czy jak na samym gaźniku pociągniesz za dźwigienkę, to czy wraca od razu, czy ma jakiś problem
-
Witam.Sprawdż linkę gazu.Może wymaga konserwacji.
-
Miałem to samo u siebie... Chodził dość ciężko w pewnym punkcie następował dosłownie opór kiedy wcisnąłem głębiej zazwyczaj wracał do tego punktu oporowego i dalej się nie cofał.. kilka razy skończyło się to z pedałem zaklinowanym w podłodze i było nie ciekawie. na szczęście łatwo to usunąłem.
Otwórz maskę masz przed sobą gaźnik. po lewej stronie tak troszkę od spodu możesz ręcznie ruszać przepustnicą miejscu mocowania linki... zapsikaj je obficie WD-40 jednak najważniejsze jest zrobienie tego po drugiej stronie... to cięgło jakby przechodzi za gaźnikiem i po prawej gdy lewą ręką ruszasz przepustnicą czujesz ze jedna częśc też się rusza tam wlej tego WD jeszcze więcej. Ruszaj przepustnicą aż zacznie chodzić lekko i znów zapsikaj. Dla pewności spróbuj wlac troszkę preparatu do pancerza. linki od strony pedału samochodu.
Miałem ten problem latem. Po kilkukrotnym powtórzeniu zabiegu w parodniowych odstępach usterka ustała. I zapomniałem o niej na dobre. obyło się bez rozkręcania gaźnika co radził mechanik. napisz czy pomogło.