Siwy dym i dziwne zachownie silnika
-
Ostatnio zauważyłem, że jak dodaje gazu czy nawet jak silnik pracuje na wolnych obrotach wydobywa mi sie siwy dym. Jak było zimno to myslalem ze tak ma byc. Nawet teraz wieczorem jak go odpalilem temp powietrza ok 2 stopnie to tez idzie siwy dym. Co moze byc tego przyczyna? Na forum znalazlelem ze moze to byc przedostajcy sie gdzies plyn chlodniczy ale nie zauwazylem jego braku tak samo jak oleju. A druga sprawa to dziwne zachowanie silnika. Po pierwsze jak jade czasami mam luke w gazie z regoly na wolnych obrotach. Dzis tez zauwazlem ze jak odpale autko chodzi normalni i nagle obroty spadaja jak by mail zgasnac. Dopiero jak dodam gazu wchodzi na obroty. Co to moze byc?
Ostatnio mialem czyszczony gaznik (ponoc lekko zatakana jedna dysza)po tym zabiegu to ustalo ale na chwile. -
Moim zdaniem jeżeli miałeś czyszczony gaźnik to powinieneś udać się na analizator spalin na regulację mieszanki bo mógł zmienić się przepływ dysz i co za tym idzie wzbogacenie mieszanki czyli większe kopcenie,ja jak miałem za bogatą mieszankę to też kopcił i występowała dziura w gazie.A profilaktycznie zajrzał bym na twoim miejscu do przewodów zapłonowych,świec,kopułki,palca oraz filtra powietrza i paliwa.
Powodzenia!!! -
Moim zdaniem jeżeli miałeś czyszczony gaźnik to powinieneś udać się na analizator spalin na
regulację mieszanki bo mógł zmienić się przepływ dysz i co za tym idzie wzbogacenie
mieszanki czyli większe kopcenie,ja jak miałem za bogatą mieszankę to też kopcił i
występowała dziura w gazie.A profilaktycznie zajrzał bym na twoim miejscu do przewodów
zapłonowych,świec,kopułki,palca oraz filtra powietrza i paliwa.
Powodzenia!!!Co do rzeczy ktore wymieniles to byly tez sprawdzane. Wszystkie filty byly wymienie ok 5 tys km temu na przegladzie. Co do analizatora to chyba tak zrobie ze podjade. W sobote tym powinienem sie zajac.