Wysokie obroty na luzie


  • Użytkownik archiwalny

    Witam wszystkich, jestem na forum od kilku miesięcy, ale do tej pory moje problemy (nieliczne) z "Ticolotem" ('97 LPG 143.000 km) udawało mi się rozwiązywać czytając alktualne posty jak i archiwum, ale aktualnie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Problem powstał w drodze, Tico jechało i nagle zasłabło i zgasło <img src="/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> Znajomy zacholował mnie do mechanika, który po tygodniowym grzebaniu wymienił aparat zapłonowy i Tico zostało reanimowane. Po zamontowaniu nowego aparatu zapłonowego wyregulowałem zapłon (lampa stroboskopowa), zawory, wymieniłem przewody WN. Ale Tico ma dalej wysokie obroty na luzie (zarówno na PB, jak i na LPG), również po rozgrzaniu, również silnik jakby nierówno pracował. Proszę o ewentualne porady w tym zakresie, czy jest możliwość ich zmniejszenia. Z gury dziękuję za ewentualne porady, pozdrawiam, życzę miłego i udanego tygodnia. <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Witam wszystkich, jestem na forum od kilku miesięcy, ale do tej pory moje problemy (nieliczne) z
    "Ticolotem" ('97 LPG 143.000 km) udawało mi się rozwiązywać czytając alktualne posty jak i
    archiwum, ale aktualnie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Problem powstał w
    drodze, Tico jechało i nagle zasłabło i zgasło Znajomy zacholował mnie do mechanika, który
    po tygodniowym grzebaniu wymienił aparat zapłonowy i Tico zostało reanimowane. Po
    zamontowaniu nowego aparatu zapłonowego wyregulowałem zapłon (lampa stroboskopowa), zawory,
    wymieniłem przewody WN. Ale Tico ma dalej wysokie obroty na luzie (zarówno na PB, jak i na
    LPG), również po rozgrzaniu, również silnik jakby nierówno pracował. Proszę o ewentualne
    porady w tym zakresie, czy jest możliwość ich zmniejszenia. Z gury dziękuję za ewentualne
    porady, pozdrawiam, życzę miłego i udanego tygodnia.
    Zaworek PCV wymieniony?


  • Użytkownik archiwalny

    Witam wszystkich, jestem na forum od kilku miesięcy, ale do tej pory moje problemy (nieliczne) z
    "Ticolotem" ('97 LPG 143.000 km) udawało mi się rozwiązywać czytając alktualne posty jak i
    archiwum, ale aktualnie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Problem powstał w
    drodze, Tico jechało i nagle zasłabło i zgasło Znajomy zacholował mnie do mechanika, który
    po tygodniowym grzebaniu wymienił aparat zapłonowy i Tico zostało reanimowane. Po
    zamontowaniu nowego aparatu zapłonowego wyregulowałem zapłon (lampa stroboskopowa), zawory,
    wymieniłem przewody WN. Ale Tico ma dalej wysokie obroty na luzie (zarówno na PB, jak i na
    LPG), również po rozgrzaniu, również silnik jakby nierówno pracował. Proszę o ewentualne
    porady w tym zakresie, czy jest możliwość ich zmniejszenia. Z gury dziękuję za ewentualne
    porady, pozdrawiam, życzę miłego i udanego tygodnia.

    Całkiem możliwe że podczas tych operacji ktoś poruszył śrubki przy gaźniku...

    Regulacja obrotów na luzie i po rozgrzaniu jest bardzo prosta. Obok obudowy filtra powietrza, po jego lewej stronie masz dźwignie gazu, jest w nią wkręcona śrubka którą trzymają dwie nakrętki, poluźnij je i wykręć (chyba) w celu poluźnienia linki od gazu.
    Po tej operacjii powinno sie poprawić <img src="/images/graemlins/goodvibes.gif" alt="" />

    Polecam rówież wątek:

    http://zlosniki.pl/showflat.php?Cat=&Number=560141&Main=549451

    Ale u siebie tej śróbki nie znalazłem ;/

    Od złego zaworka pcv obroty były by niestabilne, a tutaj chyba są stałe <img src="/images/graemlins/cfaniaczek.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Od złego zaworka pcv obroty były by niestabilne, a tutaj chyba są stałe

    Oj nie, ja u siebie tak miałem że jak się rozgrzał, to miał wysokie obroty, co prawda po wymianie zaworka to się zrobiło, ale przekręciłem śrubkę i jest ok.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam wszystkich, jestem na forum od kilku miesięcy, ale do tej pory moje problemy (nieliczne) z
    "Ticolotem" ('97 LPG 143.000 km) udawało mi się rozwiązywać czytając alktualne posty jak i
    archiwum, ale aktualnie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Problem powstał w
    drodze, Tico jechało i nagle zasłabło i zgasło Znajomy zacholował mnie do mechanika, który
    po tygodniowym grzebaniu wymienił aparat zapłonowy i Tico zostało reanimowane. Po
    zamontowaniu nowego aparatu zapłonowego wyregulowałem zapłon (lampa stroboskopowa), zawory,
    wymieniłem przewody WN. Ale Tico ma dalej wysokie obroty na luzie (zarówno na PB, jak i na
    LPG), również po rozgrzaniu, również silnik jakby nierówno pracował. Proszę o ewentualne
    porady w tym zakresie, czy jest możliwość ich zmniejszenia. Z gury dziękuję za ewentualne
    porady, pozdrawiam, życzę miłego i udanego tygodnia.

    Zaworka nie wymieniałem, ale po przeczytaniu waszych porad,a zwłaszcza Kolegi "Pieter89" myślę, że trzeba pojechać na stację diagnostyczną, sprawdzić skład mieszanki i dopiero ewentualnie kręcić śrubą od biegu jałowego. Czy uważacie że tok postepowania jest poprawny.


  • Użytkownik archiwalny

    Zaworka nie wymieniałem, ale po przeczytaniu waszych porad,a zwłaszcza Kolegi "Pieter89" myślę,
    że trzeba pojechać na stację diagnostyczną, sprawdzić skład mieszanki i dopiero ewentualnie
    kręcić śrubą od biegu jałowego. Czy uważacie że tok postepowania jest poprawny.

    Zły skład (za bogata) mieszanki określisz po czarnych świecach i dużym spalaniu...

    Na początek można by pokręcić tą śrubką od dźwigni gazu i zobaczyć co bedzie dalej.

    I jeszcze jeden pomysł mam... Jak jest z temperaturą silnika, wskazówka sie podnosi? Może to termostat i silnik cały czas pracuje na ssaniu.


  • Użytkownik archiwalny

    Zły skład (za bogata) mieszanki określisz po czarnych świecach i dużym spalaniu...
    Na początek można by pokręcić tą śrubką od dźwigni gazu i zobaczyć co bedzie dalej.
    I jeszcze jeden pomysł mam... Jak jest z temperaturą silnika, wskazówka sie podnosi? Może to
    termostat i silnik cały czas pracuje na ssaniu.

    Raczej to odpada, bo wskazówka jest pośrodku wskaźnika, gdy stoję dłużej to się podnosi, ale załącza się wentylator i temperatura wraca do normy.


  • Użytkownik archiwalny

    Raczej to odpada, bo wskazówka jest pośrodku wskaźnika, gdy stoję dłużej to się podnosi, ale
    załącza się wentylator i temperatura wraca do normy.

    Po środku to za dużo, powinna być w około 1/4 zakresu, może trochę więcej. Z resztą:
    cytując Trzeciaka: "Układ jest nagrzany do właściwej temperatury, kiedy wskazówka wskaźnika na tablicy rozdzielczej jest odchylona od pionu w lewo o około 15°. Pionowemu położeniu wskazówki odpowiada temperatura 95°C (rys. 2.90)" i tu następuje taki rysuneczek:


Zaloguj się, aby odpowiedzieć