czy tarcze i klocki LUCAS sa dobre do TICO ??
-
mam do Was pytanie: czy klocki i tarcze firmy Lucas sa dobre do Ticusia?
Wiem, ze Bremnbo i Ferodo sa najlepszym zestawem, ale ciezko znalezc w okolicach Dabrowy Gorniczej sprzedawce z niewygorowana cena za ten zestaw.
No chyba ze Wy mozecie mi podpowiedziec gdzie mozna kupic Brembo i klocki Ferodo tanio w okolicy. -
Nie wiem jak do Tico, ale ja miałem założony taki zestaw w Citroenie Saxo. Do efektywności hamowania przyczepić się raczej nie mogę, bo była nieco lepsza niż na oryginalnych tarczach i klockach.
Dziwne jednak jest, że przy kolejnej wymianie klocków okazało się, że tarcze również są do wymiany. Tak jakby tarcze Lucas były relatywnie miękkie w odniesieniu do klocków Lucas. Na oryginalnych tarczach zużyłem "2,5" kompletów klocków (także oryginalnych), a na Lucasach tylko 1 i były do wymiany.
Oczywiście jest to obserwacja z użytkowania tylko jednego takiego kompletu i tylko w jednym samochodzie, więc nie wiem, czy to jest generalna zasada. -
Wiem, ze Bremnbo i Ferodo sa najlepszym zestawem, ale ciezko znalezc w okolicach Dabrowy
Gorniczej sprzedawce z niewygorowana cena za ten zestaw.Relatywnie niskie ceny zestawów Brembo, Ferrodo dostaniesz w hurtowni "Dragon" w Rudzie Śląskiej - Chebziu na ul Zabrzańskiej, maja swoją stronę internetową, możesz wejść odpisać nr telefonu i zapytać czy mają oraz w jakiej cenie. Zawsze tam robię zakupy i zawsze wszystko jest dużo tańsze niż w sklepach. Jednak ja mam stosunkowo blisko (11 km)
Do Lukasa też nie mam zastrzeżeń, z tym że trzeba się liczyć z szybszym zużyciem niż np Brembo - coś za coś. W tem przypadku cena jednak nie jest adekwantna do jakości. Tutaj sprawdza się powiedzenie "co tanie to drogie". Warto w tym przypadku zapłacić drożej i pojeździć dłużej.