Odpowiednie opony - jakie?
-
Witam,
dzisiaj trochę popadało i zauważyłem, że autko ślizga się na zakrętach i przy hamowaniu z 40 km/h opony się ślizgają. Sprawdziłem bieżnik i okazało się, że za wiele go nie ma i już czas na wymianę.
W związku z tym prosiłbym o rade, jakie gumy warto wybrać? Obecnie mam gumy o rozmiarze 135/65 R12 na wszystkich kołach, opony będę wymaniał tylko na przedniej osi. Myślałem o szerszych, ale będę sprzedawał auto w ciągu najbliższych 3 miesięcy, więc opony mi długo nie posłużą. Czy ta opona wydaje się w porządku: http://www.opony.com/opony/46427_d%EAbica_passio.html#Czy mogę założyć opony o profilu 80 z przodu, podczas gdy na tylniej osi zostaną opony o profilu 65?
Czy ktoś z forumowiczów zna jakiś tani sklep z oponami w Krakowie?
Pozdrawiam
Kuba -
Temat dość szeroko omawiany w wielu wątkach. Osobiście wybrałbym opony Dębica Navigator (szczególnie wersja II) - znacznie lepsze parametry w lecie + kompromisowe rozwiązanie na zimę. Tylko jeżeli sprzedajesz samochód w perspektywie 3 miesięcy to czy jest sens wogóle mysleć o zmianie opon na jakieś 3 tyś km (zakładam, że bieżnika jeszcze trochę zostało nad "granicą rozskądku")?