Zawór PCV w Tico
-
Witajcie.
Mam do was nietypowe pytanie. Czytalem trzoche o tym, jak to w Tico gdy zaworek PCV szfankuje to slinik nierówno chodzi i wtedy go trzeba wymienic. Ale nie dokładnie w tym rzecz. Połtora roku temu kupilem skuter 125ccm Hondy, chłodzony cieczą, 4-ro sów. Poprzedni własciciel troche zaniedbał moto bo troche części brakowało - a zdobycie informacji na temat tego modelu jest absolutnie NIEMOZLIWE. Zeszłą zimę zrobiłem remont i... był tam jeden wężyk który odpowietrzał komore silnika i nic do niego niebyło porzypięte - poprostu wężyk z niczym na końcu. Zawsze zastanawiałem się w jakim u licha celu on jest. Jeszcze musze tu dodac ze moto niestety niepali tyle ile pownien - ok 0,5-1l za duzo i bierze olej - i to w ogromnych ilosciach (na 100km dolewam ok 0,5l).
Teraz jestem ciekawy czy to przez to ze niema takiego zaworka PCV jak w Tico (w mojej Hondzie nazywa się to "Crankcase Breather" - pasowało by), czy takiebybyły objawy? Czy zaworek to część na tyle uniwersalna że mogę go zastosowac do mojego moto? Dodam, że jak zatkałem wspominany wczesniej wężyk (całkowicie) silnik szybko sie rozgrzał i chodził nierówno. Musze dodać że silnik w moto chodzi dosyć równo tylko czasem przy hamowaniu silnikiem potrafi zapierdzieć w tłumik.
Jestem ciekawy waszej opinii.
Pozdrawiam