Kościuszko / Baran - sezon 2006
-
INFORMACJA PRASOWA
Warszawa, 25.01.2006
ZESPÓŁ SUZUKI SHELL HELIX CHŁOPSKIE JADŁO
MICHAŁ KOŚCIUSZKO / JAREK BARAN
W SEZONIE 2006Załoga Michał Kościuszko / Jarosław Baran, reprezentująca zespół Suzuki Shell Helix Chłopskie Jadło rozpoczyna sezon 2006, w którym pojedzie w dwóch cyklach: w Rajdowych Samochodowych Mistrzostwach Polski oraz jako jedyna polska załoga w Junior World Rally Championship.
Sponsorami głównymi zespołu w tym sezonie są: Suzuki Motor Poland, Shell Helix i Grupa Chłopskie Jadło. Partnerami Mistrzów Polski S1600 zostały firmy: Tiger, Michelin, Radio RMF FM i PROF Management.
W ramach JWRC Kościuszko i Baran wystartują ze stałym numerem 44 w sześciu rajdach: Szwecji, Katalonii, Sardynii, Niemiec, Finlandii i Turcji. Pojadą znanym z poprzedniego sezonu samochodem Suzuki Ignis. W pierwszej eliminacji Rajdzie Szwecji, rozgrywanym na nawierzchni śniegowej, zespół wystartuje już w dniach 3-5 lutego. Natomiast w Rajdowych Samochodowych Mistrzostwach Polski Michał Kościuszko poprowadzi nowy model Suzuki Swift, w którym zespół zadebiutuje już na trasach Rajdu Magurskiego w dniach 10-11 lutego.
"Sezon 2006 zapowiada się bardzo pracowicie" powiedział Michał Kościuszko. "W RSMP będę bronił tytułu Mistrza Polski S-1600. Bardzo się cieszę, że zdobywanie punktów w generalce umożliwi nam Swift, nowe dziecko Suzuki. Ignis, którego już dobrze z Jarkiem znamy, będzie nam służył na trasach cyklu Mistrzostw Świata Juniorów. Sezon 2006 to pierwszy mały krok w drodze do startów w WRC. Nie mam doświadczenia na trasach mistrzostw świata, więc na pewno w pierwszym sezonie trudno mi będzie rywalizować z tymi, którzy startują już trzeci czy czwarty raz. Zamierzam w tym roku skoncentrować się na poznaniu rajdów zaliczanych do cyklu JWRC i kończeniu ich, aby móc walczyć w kolejnych sezonach. Dam z siebie wszystko, bo starty w WRC są moim marzeniem. Chcę podziękować sponsorom, całej ekipie i wszystkim, dzięki którym to marzenie właśnie ma się spełnić", dodał Michał.
"Jesteśmy jednym z pierwszych zespołów, który przedstawił plany na ten sezon" zaznaczył Jarek Baran. "Starty na trasach WRC bardzo mnie cieszą. To bardzo wymagające rajdy, rywalizacja jest bardzo zacięta, ale atmosfera jest koleżeńska i miło się ją wspomina. Pierwszy w cyklu jest Rajd Szwecji, w którym startowałem trzy razy. Z kalendarza JWRC znam także Rajd Katalonii, gdzie byłem dwa razy na testach. W pozostałych rajdach także będę debiutantem. To będzie prawdziwe wyzwanie, postawione przez siebie samego, sponsorów i całą ekipę. W JWRC wybraliśmy te rajdy, bo najmniej kolidują z cyklem Mistrzostw Polski, który jest dla nas priorytetowy" - Jarek Baran potwierdził wolę walki zawodników. "Nie wiemy jeszcze, z kim będziemy walczyć, ale na pewno damy z siebie wszystko, żeby obronić tytuł Mistrza Polski Super 1600. Swift - nasz samochód i najnowsza broń rajdowa Suzuki, wygląda bardzo obiecująco i profesjonalnie. Sezon jest bogaty, bo wielu organizatorów zgłosiło swój akces, więc będzie mnóstwo okazji do pokazania możliwości Swifta. Trzy rajdy są na luźnych nawierzchniach, co może w klasyfikacji generalnej spowodować gorszą sytuację startową samochodów przednionapędowych, ale jestem optymistą. Poza tym jazda i nowe doświadczenia są zawsze przyjemnością."
Samochody, którymi w sezonie 2006 będzie jeździć zespół Suzuki Shell Helix Chłopskie Jadło: Suzuki Swift i Suzuki Ignis zostały przygotowane przez czeską stajnię rajdową JM Engineering Zlin.
Elżbieta Socha - Rzecznik Zespołu Suzuki Shell Helix Chłopskie Jadło
www.kosciuszko.com.pl