[Gti] Jakie tarcze wybrać ?
-
Zastanawiam sie nad wyborem tarcz na przód, jak myslicie co bedzie najlepsze ze "średniej polki"
Speedmax, Zimmerman, Ate, Brembo chyba kiepskie jest zwykle ?
do tego beda pewno klocki Ferodo.
Opinie proszę
-
Brembo jest dobre ale drogie. Podobnie ATE.
Kup sobie albo Japanparts - to są tarcze robione przez włoską firmę Ashika z Verony. Ponoć bardzo ok są. Ewentualnie ABE - ale nie mam pojęcia kto i gdzie to produkuje.
Mam w tej chwili kupiony zestaw ABE na przód i Japanparts na tył. Założę za jakiś czas i zobaczymy.Numery Japanparts Ashika:
- przód 60-08-805
- tył 61-08-800
-
A ja tam polecam na przód oraz tył:
- Tarcze TEXTAR
- Klocki Kashiyama
-
tył mam już kupiony założony z pól roku temu własnie Japanparts na klockach ferodo.
na pudelku było napisane made in extra eu a większość napisow była po radziecku
120 zaplacilem za komplet wtedy.coś takiego http://motoneo.pl/szcz/J3308005/nipparts_248/8104/291/all.php ?
-
Czyli na 99% kupiłeś Ashikę.
-
to co te nipparts/japanparts lepsze od speedmax'a będą?
lepsze znaczy trwalsze? będzie lepiej hamować? bo tańsze to sa napewno.
-
Nie wiem skąd są speedmaxy, jeśli są chińskie to za bardzo hamować nie będą, jeśli są z jakiejś porządnej fabryki też mogą być w porządku. W każdym razie Ashika na pewno będzie ok.
A może ktoś na forum ma Speedmaxy i się podzieli wrażeniami?
-
Speedmax to niby Japan , parę osób je ma na forum wiec czekamy na opinie.
-
Ja w Gti miałem i sobie chwaliłem ale dopiero 100% swoich możliwości dawały jak się troszkę rozgrzały i hamowanie z prędkości 160km/h do np 60km/h no problem było
-
A jakie klocki miałeś do tych tarcz?
-
Ja jeździłem na Speedmaxach nacinanych i klockach Ferodo. Oponę 195/45 R15 można było swobodnie zablokować na ciepłym asfalcie przy większej prędkości.
-
obecnie nie ma opcji zablokować kół, zastanawiam sie nawet nad zaciskami z crx dlatego jeszcze nie zakupiłem klocków
-
Kashiyama
a co do zablokowania kół 195/45 R15 czy 175/55 R15 nie było żadnego problemu z 120km/h itp -
DOstałem na przymiarkę zaciski z CRX EE8 Vtec, Nissin 17CL14VN wszystko pasuje, jedynie klocki z racji tego ze sa wieksze i pokrywają cała powierzchnie tarczy trzeba delikatnie zjechać od wew strony ale tylko sam metal żeby nie tarło o tarcze i tylko jeden tam gdzie tarcza zachodzi na piastę.
Jedyny problem to taki ze tłoczki się skorodowały i nie moge znaleźć takich o wymiarach śr.57mm wys 51.5mm
Czy jesli tarcza w Swifcie jest te 2mm cieńsza to moge założyć tłoczek o te 2mm wyższy ?
Bo takie sa dostepne 57mm x 53,3mm
Myślę ze w tym wypadku będzie to ok bo jest cieńsza tarcza niż w Hondzie.tak to siedzi:
-
DOstałem na
przymiarkę zaciski z CRX EE8 Vtec, Nissin 17CL14VN wszystko pasuje, jedynie klocki z
racji tego ze sa wieksze i pokrywają cała powierzchnie tarczy trzeba delikatnie
zjechać od wew strony ale tylko sam metal żeby nie tarło o tarcze i tylko jeden tam
gdzie tarcza zachodzi na piastę.
Jedyny problem to
taki ze tłoczki się skorodowały i nie moge znaleźć takich o wymiarach śr.57mm wys
51.5mm
Czy jesli tarcza w
Swifcie jest te 2mm cieńsza to moge założyć tłoczek o te 2mm wyższy ?
Bo takie sa
dostepne 57mm x 53,3mm
Myślę ze w tym
wypadku będzie to ok bo jest cieńsza tarcza niż w Hondzie.
tak to siedzi:Jak zahamujesz na tych nowych hamplach to mocowanie chrupnie
-
Fajnie to wygląda tylko jakieś Lepsze tarcze do tego i Hamulce żyleta
-
Czy jesli tarcza w
Swifcie jest te 2mm cieńsza to moge założyć tłoczek o te 2mm wyższy ?
Możesz. -
Spoko Panie mocowania wzmocnione, rozpórka jest.
A tarcze będą nowe, założyłem tylko zeby zobaczyć czy będzie pasować.
z tego co wyczytałem zakładali ludzie zaciski z ED9 a one sa mniejsze maja mniejszy tłoczek 54mm. -
Masz od EE8 czy ED9? Ja mam te pierwsze i z tego co ludzie prawią to zaciski między tymi modelami nie za bardzo pasują P&P
-
Tak jak napisałem mam od EE8,
ED9 ma zacisk Nissin 16CL14VN z tłoczkiem 54mm, to ze ma mniejszy tłoczek nie oznacza ze nie pasuje. Ludzie dużo rzeczy mówią ale ja wole sam sprawdzić niz słuchać "mądrości"
Skoro do Swifta pasuje zarówno jedna i druga wersja to w Hondzie będzie podobnie.Masz założone te zaciski tak ?