[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
kto Ci powiedział
że D klasa ( bo o takich mniemam mówisz ) zje mniej prądu ?
Wszystko zależy od
technologii, co zasila, cięć i itp.Tak mi wyjaśniał, nie powtórzę, ale był bardzo przekonywujący, a czy D klasa - to nie wiem, bo używał słowa 'cyfrowe', ale wydaje mi się, że to bardzo możliwe, bo pokazał mi różnicę w nagrzewaniu się standardowego piecyka, który po kilku minutach już był zgrzany i tego 'cyfrowego', który utrzymywał temperaturę otoczenia, poza tym cena nie zmienia się z niczego
Planuję zakupić taki wzmacniacz na tył:
http://allegro.pl/jl-audio-jx-1000-1d-monoblok-1-kanal-1000w-gratisy-i3497161727.html
W cenie 1000zł, nowy.
Trafiłem na sklep, w którym gość pół godziny mi opowiadał o tym wszystkim, sami też montują, robią zabudowy itp, także myślę, że bardzo mnie nie oszukujeNa początku mi odradzał dwa suby 250mm i zamiast tego jeden 300mm, który byłby bardziej budżetowy, ale jak mu pokazałem, że to ma być zabudowa z dwóch stron, a skrzyń żadnych nie chce, zabudowa w koło też odpada to stwierdził, że faktycznie będzie lepiej dać dwa na boki z litrażem min 15-20l i głębokością 16+cm, także będzie trzeba kombinować.
Drzwi dobrze, że tylko jedne okleiłem matami, bo zepsułem robotę... Wyprowadził mnie z błędu, że mała zabudowa wystająca z drzwi wystarczy litrażowo, muszę teraz zerwać maty z drzwi, żeby dostać się do środka i całe dodatkowo od wewnątrz okleić... -
Tak mi wyjaśniał,
nie powtórzę, ale był bardzo przekonywujący, a czy D klasa - to nie wiem, bo używał
słowa 'cyfrowe', ale wydaje mi się, że to bardzo możliwe, bo pokazał mi różnicę w
nagrzewaniu się standardowego piecyka, który po kilku minutach już był zgrzany i
tego 'cyfrowego', który utrzymywał temperaturę otoczenia, poza tym cena nie zmienia
się z niczegogrzanie nie ma tu znaczenia, niektóre piece wręcz muszą uzyskać odpowiednią temperaturę, co by zagrać na swoim poziomie ... ale to taki szczegół.
Na 99% klasa D ... na przód średni pomysł, chyba że jest to coś pokroju Alpine PDX.Planuję zakupić
taki wzmacniacz na tył:
W cenie 1000zł,
nowy.jak tam chcesz mi tam nic do tego
Na początku mi
odradzał dwa suby 250mm i zamiast tego jeden 300mm, który byłby bardziej budżetowy,
ale jak mu pokazałem, że to ma być zabudowa z dwóch stron, a skrzyń żadnych nie
chce, zabudowa w koło też odpada to stwierdził, że faktycznie będzie lepiej dać dwa
na boki z litrażem min 15-20l i głębokością 16+cm, także będzie trzeba kombinować.też będzie problem ze zgraniem ich ... o tym Ci już nie powiedział, co się dzieje jak jeden pompuje membraną na drugi To niech Ci powie
Drzwi dobrze, że
tylko jedne okleiłem matami, bo zepsułem robotę... Wyprowadził mnie z błędu, że mała
zabudowa wystająca z drzwi wystarczy litrażowo, muszę teraz zerwać maty z drzwi,
żeby dostać się do środka i całe dodatkowo od wewnątrz okleić...chce komory Ci robić czy co ? bo nie za bardzo rozumiem
-
na przód średni pomysł, chyba że jest to coś pokroju Alpine PDX.
Na przód stwierdził, że coś z półki za 800-1000zł, nie wiem dokładnie co.
też będzie problem
ze zgraniem ich ... o tym Ci już nie powiedział, co się dzieje jak jeden pompuje
membraną na drugi To niech Ci powieNo powiedz powiedz, chodzi o ustawienie kierunków membran? Myślałem, żeby były skierowane do siebie właśnie...
-
Na przód
stwierdził, że coś z półki za 800-1000zł, nie wiem dokładnie co.ciekawe co wymyślił
No powiedz powiedz,
chodzi o ustawienie kierunków membran? Myślałem, żeby były skierowane do siebie
właśnie...może bas się znosić, choć niekoniecznie, wszystko wyjdzie w praniu
-
ciekawe co wymyślił
może bas się
znosić, choć niekoniecznie, wszystko wyjdzie w praniuzabudowy zrobię, jak będzie coś nie tak to dalej będę myślał
-
Dzisiaj zacząłem zabawę z tweeterami, początkowo miałem pomysł odlać z żywicy drugie plastiki, ale później zrezygnowałem z tego pomysłu, bo drugie plastiki w razie czego mogę dostać za grosze, a będzie znacznie mniej pracy...
Pierścienie jak widać wycięte, pasują bardzo dobrze, już jest ułożona forma na plastiku - tym osłaniającym śruby od lusterka, klej wyschnie i zacznę formować na to materiał, a następnie zaleje warstwą żywicy, bez włókna szklanego
-
Progress:
-
Gratki za zabawe z formowaniem z zywicy
-
Progress:
będą do poprawki ukierunkowanie na drugi słupek - lipny pomysł
-
będą do poprawki
ukierunkowanie na drugi słupek - lipny pomysłnawet mnie nie denerwuj
Rano zobacze, zdjęć pare zrobię jak to leży na aucie...
Licze, że nie będzie tak źle, w razie czego jak już wszystko złoże i będzie źle, to zrobie od nowa (nie widzę tu możliwości poprawienia), bo faktycznie mogłem dać porządny kąt a nie lekkie nachylenie w stronę środka... -
Nie chcieli mi sprzedać kieszeni od renault, to sam postanowiłem zrobić i póki co wszystko idzie bardzo sprawnie
Wszystko przymierzone wcześniej na samochodzie, tak, żebym nie musiał ciąć żadnej blachy w drzwiach, a jedynie wykorzystać niewielki otwór w drzwiach:
Płytka PCV jest idealna do obróbki mechanicznej, wyciąłem identyczne dwie 'wierzchnie' części kieszeni oraz dwie 'dolne, montażowe' części, które pozostanie odpowiednio zdystansować, a dziurę między nimi zalepię najprawdopodobniej żywicą:
Wstępnie (kształt):
Kieszenie planuje zdystansować na 4-5cm, głośnik identycznie (sam dystans 1,5cm prawie starcza, ale dla bezpieczeństwa lepiej nieco więcej)Dodatkowo całą pracę powinien ułatwić nowy zakup - Dremel wraz z różnymi końcówkami
-
Dzisiaj nie udało się prawie nic zrobić, poza małymi poprawkami kształtu panelu przy głośniku oraz wstawką własnoręcznie zaprojektowaną. Obie zmiany oczywiście wykonane przez moją dziewczynę
Wzór będzie wycięty z panelu i od spodu zaklejony płytką plexi, która zaś będzie podświetlona przed diody led - przy otwarciu drzwi oczywiście.
-
Wszystko idzie baaardzo powoli, głównie dlatego, że nie poświęcam więcej niż 2h dziennie, dziś udało się wyłożyć drzwi kierowcy matami od wewnątrz (trudny dostęp w niektórych miejscach) i wykończyć od zewnątrz
Dodatkowo wyciąłem co miałem wyciąć i przejechałem papierem ściernym p80 i p100 krawędzie, żeby było równiutko, pod te dwie kształtne dziury idzie najpierw pleksi przezroczysta a pod to bezpośrednio płyta pcv, która będzie najprawdopodobniej w kolorze białym, pleksi przezroczystą zaś podświetlę przy kantach tak, żeby nie było widać źródeł światła (kolor biały)
Najbardziej zastanawia mnie jeszcze fakt czym i jak obszyć gotową kieszeń, może zdecyduję się na flokowanie...
-
Zakup radia, pomocy:
Po przeanalizowaniu tematu nowe i stare radio, postanowiłem kupić używkę marki alpine, wyszukałem na allegro kilka radyjek, które najlepiej wybrać?Alpine CDA-9855R
Alpine CDA-9855R
Alpine CDA-9855
Alpine CDA 9853-R
Alpine CDA-9853
Alpine CDA 9853R
Alpine CDA-9885R
Alpine CDA-9853RAlpine CDA 105 Ri (USB)
Alpine CDA -117RiCoś z droższych:
Alpine CDA 7969R
Alpine CDA 7998R -
Zakup radia,
pomocy:
Po przeanalizowaniu
tematu nowe i stare radio, postanowiłem kupić używkę marki alpine, wyszukałem na
allegro kilka radyjek, które najlepiej wybrać?posłuchaj sobie JVC, Kenia, Alpine i Clarka u kogoś, bo tak upierając się na Alpine niekoniecznie możesz trafić w swój gust.
9855 - wolał bym 9833 lub 9835
7998 - fajne radio, ale nie wiem czy za tą cenę, pamiętaj że nie ma zdejmowanego panela, oraz że po wysunięciu zajmuje trochę więcej niż 1DIN -
posłuchaj sobie
JVC, Kenia, Alpine i Clarka u kogoś, bo tak upierając się na Alpine niekoniecznie
możesz trafić w swój gust.To głośniki mają grać a nie radio , chyba aż tak dużej różnicy nie będzie ; >
9855 - wolał bym
9833 lub 9835nie ma nigdzie takich, a reszta co podałem? i czemu nie 9855?
7998 - fajne radio,
ale nie wiem czy za tą cenę, pamiętaj że nie ma zdejmowanego panela, oraz że po
wysunięciu zajmuje trochę więcej niż 1DINfakt troche drogie
-
Skoro inwestujesz kasiorkę w auto, może będziesz pierwszym człowiekiem na forum, który zrobi to: klik
Są różne kolory, ale taki czarny mat pasowałby do świstaka
-
wg mnie plastidip to szajs
-
wg mnie plastidip
to szajsWidziałem auta w tym pomalowane i po roku i trzymają się i wygląda ok., ale niestety wg mnie czarny mat to szajs
-
Pomalowałem kumplowi felgi. Na koła się nadaje. Ale co do karoserii to bym się zastanowił. Jeżeli opcja na chwile to spoko. Czarny mat wygląda jak szary-czarny mat. Samo malowanie jest dziecinnie proste