Samochód ciężarowy a kratka
-
Kupiłem samochód zarejestrowany jako ciężarowy, oczywiście bez kratki, dzisiaj miałem przegląd szanowny Pan diagnosta zapytał gdzie ona jest. Powiedziałem, że nigdy jej nie było, nie mam takowej, tak przerejestrowałem i tak zostało. Po czym Pan gdzieś poszedł, wrócił i kazał wjechać do stacji. Oczywiście przeszedłem przegląd, ale nikt już o kratcę nie wspomniał, ja też nie zapytałem bo zapomniałem
Wróciłem do domu, trochę w sieci poczytałem i natrafiłem na wiele nieprzyjemnych rzeczy związanych z brakiem kratki. Ale znalazłem jednak pewien wpis:
Cytat:
- w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o
odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz
pierwszy po dniu 29 maja 1999 r.;
Wiecie może, czy to nadal aktualne?
(ps. moje autko rejestrowane 11.01. 1999 ) - w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o
-
Aktualne niestety.
Zagadaj z panem z SKP gdzie Ci wystawią świstek że auto zostało przerobione na osobówkę - sam nei możesz oficjalnie tej kratki zdjąć tylko musi Ci to zrobić specjalistyczna firma (specjalistyczność firmy polega na posiadaniu papierka). Koszt papierka 100-200zł. Potem chyba jest konieczny przegląd (głowy nie dam) i adnotacja w dowodzie rejestracyjnym wprowadzona przez wydział komunikacji.Bez tego policjant ma prawo zabrać DR i chyba nawet wlepić mandat
Chociaż.. Jeżeli było rejestrowane od razu jako ciężarowe za pierwszym razem (sprawdź w karcie pojazdu czy jest adnotacja o zmianie z osobowego na ciężarowe) to przepis Cie nie dotyczy bo masz auto zarejestrowane przed wejściem przepisu w życie.
-
No to jeśli aktualne, to mnie w takim razie kratka nie dotyczy?
Karty pojazdu nie posiadam, ale autko napewno od początku jest jako ciężarowe - pierwszy właściciel rejestrował na firmę.
Nawet z tyłu nie widać, żeby tam kiedykolwiek kratka była
-
Nawet z tyłu nie
widać, żeby tam kiedykolwiek kratka byłaBo ją się montuje do fabrycznych otworów pojazdu
No ja bym zbytnio się nie przejmował. Tylko ten przepis woź przy sobie na wypadek gdybyś trafił na początkującego służbistęNa ile osób masz zarejestrowane autko?
-
Bo ją się montuje
do fabrycznych otworów pojazduTyle, że w tym Swifcie nawet otworów nie ma chyba takich, albo ja żadnych nie zauważyłem
Na ile osób masz
zarejestrowane autko?Na cztery i oprócz tego, że w dowodzie jako rodzaj pojazdu wpisane jest samochód ciężąrowy, to więcej nie ma żadnych informacji
-
W swifcie kratkę montuje się pod mocowania tylnych pasów, ja mam też ciężarówkę, na dodatek z brakiem masy własnej, kratka od dawna leży na złomie, nigdy problemów nie miałem.