Walka z nierównymi obrotami biegu jałowego.


  • Użytkownik archiwalny

    Panowie bardzo chętnie się za to wezmę, ale wszystko w swoim czasie:) Dzisiaj chciałem zrobić sobie z przegubem zewnętrznym, ale problem pojawił się już podczas odkręcania nakrętki Piasty, nie chce puścić( oczywiście zabezpieczenie wybite) + do tego zadzwonił kurier i poinformował mnie, że dziś przyjedzie z paczka z IC(cylinderki hamulcowe Delphi). W efekcie zrezygnowałem z dzisiejszych prac przy samochodzie, bo trzeba było jechać do ściany płaczu po fundusze. Nota bene piździ jak w kieleckim i po prostu się odechciewa :]


  • Użytkownik archiwalny

    U mnie też dziwne samochod gazuje ze tak to nazwe, samoistnie, tak jakby wchodzil i schodzil z sania, sekunda na ssaniu, sekunda bez.


  • Użytkownik archiwalny

    No w zasadzie co tu mówić, jak już koledzy zawsze powtarzają, jest wiele możliwości,niestety Tico to wyjątkowe i bardzo czułe autko. Niby nie skomputeryzowane ale daje popalić mechanikom pod względem napraw. Ja również myślałem, że to takie zwykłe auto atu jednak nie.
    PO czyszczeniu zaworu Egr postanowiłem się wziąć za kolektor ssący w celu wyczyszczenia kanałów od obiegu Egr i wygląda to tak jak na zdjęciu, było to jeszcze bardziej zawalone ale raz dziubnąłem, nagaru tam jest aż do połowy, aż tak może się zawalić ten układ jak nikt z tym wcześniej nic nie robi no i potem są właśnie różne objawy z którymi mechanicy sobie nie mogą dać rady, gdyż większość nie ma pojęcia o tych ukrytych awariach. Sprawdzają czy zawór działa, a jak działa to odchodzą od problemu Egr. Dlatego również trudno znaleźć mechanika , który wyreguluje gaźnik. Można sobie go regulować i regulować i dupa blada. Z tego wynika, żeby wziąć się za regulację trza wziąć się za wszystko, od zapłonu, zaworów, podciśnień, układu odpowietrzania skrzyni korbowej, układu Egr, wraz z demontażem kolektora ssącego potem czyszczenie gaźnika i na koniec regulacja. Większość rezygnuje bo albo jak już mówiłem nie dają rady i się boją albo ta robota im się nie opłaca, bo jakby mieli podać cenę za to wszystko to głowa boli


  • Użytkownik archiwalny

    tak w ogole to witam...

    dzisiaj sam poradzilem sobie z takim samym problemem, wymieniłem kable,świece,wszystkie filtry i wyregulowałem gaźnik , wszystko od razu wróciło do normy,mam tiktaka w gazie i na gazie tez byl problem, wyregulowałem gaz i jest ok


  • Użytkownik archiwalny

    tak w ogole to
    witam...

    Tak w ogóle to, zapraszam do wątka dla nowych aby się przywitać, przedstawić swoją osobę i bolid

    dzisiaj sam
    poradzilem sobie z takim samym problemem, wymieniłem kable,świece,wszystkie filtry i
    wyregulowałem gaźnik , wszystko od razu wróciło do normy,mam tiktaka w gazie i na
    gazie tez byl problem, wyregulowałem gaz i jest ok


  • Użytkownik archiwalny

    No i tak sobie dalej sprawdzam i następna awaria.

    Otóż uszkodzony mam jeden z zaworów bimetalowych, co do drugiego to nie jestem jeszcze pewien bo trzeciak o nim nic nie pisał.

    Uszkodzenie nie polega na tym jak pisane w książce tylko polega na rozszczelnieniu zawora co na pewno jest powodem jakiś nie domagań.

    na zdjęciu pokazane są miejsca nie szczelne. Dmuchając w jedną z rurek, tamtymi miejscami może uciekać bądź może dostawać się lewe powietrze.


  • Użytkownik archiwalny

    Podwyższyłem te obroty na ssaniu - obroty jałowe bez zmian Czyściłem także kopułkę i palec - samochód lepiej zapala, ale obroty na biegu jałowym, gdy silnik jest już rozgrzany dają popalić, zwłaszcza podczas stania w korkach


  • Użytkownik archiwalny

    Dzisiaj ponownie podkręciłem obroty automatycznego ssania. Autem już nie trzęsie, bo teraz to ssanie działa chyba cały czas - dość sporo wkręciłem. Zapewne wzrośnie spalanie:( Nie wiem jak rozwiązać mój problem. Na całe szczęście załatwiłem sobie inny przewóz do roboty więc auto nie jest już niezbędne. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.


  • Użytkownik archiwalny

    A nie prościej podnieść obroty na jakieś 1100-1200 na rozgrzanym silniku za pomoca linki gazu. Ja sam tak zrobiłem bo też co jakiś czas gdzieś samoistnie zmniejszały się z 1tys na ok 800-900 co już było troszkę za mało i nieraz gasł silnik. Ssania bym nie ruszał choć można je zmniejszyć bo fabrycznie ustawione jest za dużo. Co ciekawe u mnie też samo spadło do jakiś 2tys.


  • Użytkownik archiwalny

    Problemem jest też
    wejście na obroty podczas rozruchu, trzeba dziada przegazowywać do czasu zaskoczenia
    ssania.

    takie objawy u mnie też występowały w zimie w tamtym roku... jak tak staram się powiązać wszystkie fakty to wynikło mi że aparat zapłonowy się kończył, jednak u mnie było tak że na mrozie potrafił z 10 razy zejść z obrotów i zgasnąć...


  • Użytkownik archiwalny

    Gdy podkręciłem ssanie automatyczne to problem zniknął. Auto teraz wyje, ale nie trzęsie się. Wibracje pochodziły oczywiście od silnika, która nierówno pracuje na "luzie" i dosłownie chce wyskoczyć z komory silnikowej:(

    Może macie jakieś sugestie co powinienem zrobić? Próbuje zrobić taką małą check-listę z rzeczami, które mają wpływ na pracę silnika na jałowych obrotach, gdy jest on już ciepły.


  • Użytkownik archiwalny

    Jeśli masz wymieniony cały zapłon tzn kable kopułka świece palec, wyregulowane zawory, sprawdzone wężyki podciśnień, to sprawdź układ egr wraz z zaworkiem pcv.

    Ja u siebie w jednym Tikaczku miałem problem z dziwnie pracującym silnikiem aż doszedłem do wniosku mając na przykład drugie Tico, że jeden przewód podciśnieniowy źle w był podłączony, plus zasyfiony zawór egr, i źle działający zawór pcv. Po podłączeniu odpowiednio tego wężyka wszystko jest ok tylko ma wyższe obroty ale to może być powodem nie do końca wyczyszczonym układem egr wraz z zaworkiem pcv. Owszem zawór egr wyczyściłem ale bardzo dużo nagaru zalega w kolektorze ssącym a żeby to dokładnie zrobić to trzeba go wymontować( info na ten temat od kolegi Larsa), źle pracujący mam też zaworek pcv który też muszę wymienić.

    Natomiast w nowym Tiktaku,do pewnego momentu po zakupie miałem wszystko ok do póki nie stwierdziłem,że ktoś źle zamontował zaworek pcv, oczywiście wymyłem go chociaż mycie nic nie dało gdyż jest on raczej uszkodzony ale założyłem go odpowiednio i pojawiły się problemy mniej więcej takie jak opisujesz tzn Autko zaczęło mieć problem z rozruchem, na początku wchodziło na obroty ale po chwili spadały i auto gasło,tak jak mówiłeś trzeba było troszkę podgazować.

    Obecnie mam to wszystko wymontowane tzn kolektor egr wraz gaźnikiem, wszystko wyczyszczone wymyte,pcv nowy i tylko zamontować i sprawdzić. Gdy tylko zrobię to na pewno zdam relację.

    Pzdr


  • Użytkownik archiwalny

    Witam,
    a ja to miałem zupełnie odłączony ten zaworek. Kiedyś kiedy działało forum o tuningu tico był to jeden z elementów TTT. Dzisiaj go podłączyłem ponownie, wyczysciłem choć nie miał zbyt wiele nagaru bo pracował od nowości 18 kkm. Zobaczymy.
    Sebastian


  • Użytkownik archiwalny

    Wyczyściłem dzisiaj zawór EGR, ale tak jak pisaliście, kolektor jest cały zawalony nagarem. Już jakiś czas temu podkręciłem ssanie automatyczne do pierwotnego poziomu i zniknął problem z wejściem na obroty przy rozruchu. Ssanie działa dość długo, ale gdy samochód się dobrze rozgrzeje to pojawia się problem nierównych obrotów na luzie, co jest bardzo dokuczliwe:(

    Nie wiem już co robić.


  • Użytkownik archiwalny

    Może będziesz musiał zdemontować cały ten kolektor ssący żeby go porządnie wyczyścic jak jest tak zapchany.


  • Użytkownik archiwalny

    Dziś wstawię manuala jak to zrobić. Cierpliwości proszę.


  • Użytkownik archiwalny

    Ruszałeś silnikiem rękoma bez palenia ? Jak bardzo lata wyczuwalnie może masz którąś poduszkę uszkodzoną.

    Chyba,że problem już rozwiązany .


  • Użytkownik archiwalny

    Ty się mnie pytasz czy kogoś innego bo troszkę pogubiłem się?



  • Ty się mnie pytasz
    czy kogoś innego bo troszkę pogubiłem się?

    Kolega zapewne nie patrzy na jaki post odpowiada...


  • Użytkownik archiwalny

    Gdzie jest ten cholerny zaworek PCV? Pod filtrem powietrza? Tak go ciezko dostac? Jak go wymontowac?


Log in to reply