Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@Jaco Są różne uniwersalne (podobno). Szkoda, że producent nie przewidział, w takim razie pozostaje rzeźba...
-
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
w takim razie pozostaje rzeźba...
No tu raczej nie będzie tego. Chyba sobie odpuszczę.
-
@Jaco może jakaś firma robiła dedykowane 🤔
-
-
@Jaco na obudowie powinna być data
-
@pacior nic nie ma bo obejrzałem go dokładnie.
-
Daty najczęściej są zakodowane. Bywają w necie strony opisujące, jak odczytać datę produkcji akumulatorów danej marki (nie wiem, czy znalazłyby się w tym przypadku).
-
-
@Jaco niestety ale jedyna opcja to lakierowanie.
-
@Gooral napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@Jaco niestety ale jedyna opcja to lakierowanie.
A nie da rady oczyścić brzegi i zrobić zaprawkę z klaru?
-
@Jaco może zabezpiecz to przynajmniej bo będzie szło dalej.. jakaś bezbarwna naklejka czy coś
-
Zakupiłem https://allegro.pl/oferta/farba-zaprawka-opel-astra-zafira-insignia-z168-7019847798
Kolor identyczny jak na moim aucie.
Duże to nie jest. Oczyszczę , odtłuszczę i maznę. Zobaczymy jak będzie się trzymać.
-
@Jaco u Ciebie ewidentnie odpada bezbarwny, więc to nic nie da. Jeśli chcesz coś robić to ja radziłbym przejechać papierem ściernym miejsce dookoła i polecieć bezbarwnym w sprayu.
-
@Gooral Racja. Tu jest potrzebny klar, znaczy warstwa przezroczysta, nie kolor.
-
Trochę przetarłem papierem i przemyłem acetonem. Po tym zdjęciu zobaczycie że kupno zaprawki było dobrym rozwiązaniem.
Po soczyścieniu i przemyciu acetonem wyszła szara plama jakby podkład. Zostaje zamalowanie tego choćby zaprawką.
Wydaje mi się że tu coś spadło na auto bo raczej nie możliwe aby akurat w tym miejscu sobie samo odlazło. Ale kto to wie.
-
Hmm, jeśli po lakierze przejechałeś papierem ściernym, to rzeczywiście zaprawka z farby była już potrzebna. :-)
-
@Jaco aceton nie był najlepszym wyborem, na przyszłość polecam benzynę ekstrakcyjną, no chyba że było to celowe działanie.
Może dach był kiedyś malowany, taki lakier często jest słabszy i wystarczył choćby spadający żołądź. -
Przyszła zaprawka i pomalowałem . Zdjęcia nie zdążyłem zrobić bo trochę pojeździłem i auto się ubrudziło.
Ale Opel mnie zaskakuje. Nie da się tam rozładować akumulatora radiem czy zostawionymi otwartymi drzwiami.
Po pół godzinie otwartych drzwi światło w podsufitce samo gaśnie.
Wczoraj byłem u znajomych no i włączyłem radio aby posłuchać muzy z MP3 . Bardzo wszystkich zdziwiło że po godzinie radio się wyłączyło. Pierwsza myśl padł akumulator a tu nie. Radio się wyłączyło. Przez ten czas jak grało nie dotykane było nic aby podgłośnić czy zmienić utwór.
Jak dla mnie rewelacja.
-
-
@Jaco polerka raczej nic nie pomoże, chyba że uprzednio wiekszą powierzchnię przetrzesz papierem wodnym jednak ja bym tego nie robił, musi być jak jest, pozostaje obserwować żeby się nic tam nie paskudziło.