[moje auto]Czarny Swift ale troche inny



  • @pacior bankowo, niedawno ustawiane, moze ta droga was myli z tym chaszczami. Idelanie ładnie lewe krótsze od prawej jest, musiałbym na pole pojechać chyba.



  • Siemandero, po ogarnięciu chłodzenia przyszedł czas na kolejną ustekę hahah :D 2 tygodnie temu wybrałem się na moją pierwszą pojeżdżawkę, nie duże zręcznościowe kółko(700m) na nieczynnym lotnisku. Ogólnie mega spoko(ze 4 odbite pachołki,wyrwany i połamany zaczep zderzaka tył i wyrwane-ale wszystko całe-przednie poszerzenie🤪), zaraziłem się i możę ogarnę komplet laczków na przód na przyszły rok 🤪 no ale do brzegu, na następny dzień na powrocie z pracy pod depnięciu auto ześwirowało, rytmicznie zaczęło przerywać paliwo/zapłon jednocześnie zapalając kontrolki check'a i immo. Dyskoteka synchronizacyjna 🤯 po chwili ustało. Na następny dzień również to samo zwłaszcza jak silnik ma temp roboczą. Ale objawy były już w stylu jadę 80, i nagle cyk obrotomierz na zero, kontrolka check i immo ja mu gaz i słysze jak ssie powietrze ale nie przyspiesza po killku sekundach wszystko wraca do normy. Robiło się nieciekawie bo mi z 60 prawie stawał. Manual na tablet i do garażu - wcześniej jeszcze kminiłem manuala w przedziałach immobilaizera, zapłonu i czegoś jeszcze.
    Sprawdziłem, świece, przewdoy i cewki - rezystancje ok zgadzają się z normami. Potem w końcu padło na czujnik wału bo jednak iskra była ale ewidentnie paliwo nie dochodziło.
    Dobrałem się do czujnika, wyczyściłem punkt masy czujników wału i rozrządu, wykręciłem sam czujnik. Był ok żadnych odbarwień. Sprawdziłem napiecia na wejściu do ECU i wszystko w porządku, nawet pompa się odpalała po zbliżeniu metalu i to mnie jeszcze bardziej upewniło że to problem z paliwem. Złożyłem przejechalem i znowu to samo kiedy wbiłem na autostrade i dałem mu do 5-6 krpm 🤦‍♂ skonsultowałem się z elektrykiem i chyba poprostu na zimnym czujnik jest ok a jak dostaje temp i obrotów to się gubi więc zmieniam czujnik i zobaczymy.
    W sumie mogła go temp na track day'u go dobić bo sesje były po 10 min a mi olej do 130-140* dochodził. Ktoś chętny na onboard? 🤪🤪😁



  • @zajczykowski poka onboarda, jeździłem dawno temu w kjsach i lubię sobie popatrzeć na próby, co prawda adrenalina inna za kierownicą, ale zawsze mi się na wspomnienia zbiera :)



  • @likaon napisał w [moje auto]Czarny Swift ale troche inny:

    @zajczykowski poka onboarda, jeździłem dawno temu w kjsach i lubię sobie popatrzeć na próby

    A ja myślałem, że tego Swifta to właśnie na KJS'y szykujesz :)



  • https://www.youtube.com/watch?v=u2tJ9kob5Mo
    filmiki sklejałem w kolejności czyli na początku nudy bo sie zapoznawałem z autem i nawierzchnią a potem ogień co raz większy z każdym kółkiem :D

    EDIT jak inaczej film dodać?



  • @BPX33 nie da rady, bo brak 4wd i klasa 2.0+, za mało mocy na Evo i suby. Onboard fajny, widać że jest z czym pracować :)



  • Witajcie, czujnik wymieniony i problemy zniknął :) udało się już bez ściągania kolektora dolotowego.Wystarczy ściagnąć alternatora przesunąć go potem maksymalnie na bok i można wymienić. Trochę na czuja ale na spokojnie. 30 minut i po sprawie :D
    punkt masy.jpg
    czujniki1.jpg

    A ostatnio zająłem się tulejami stabilizatora
    stare2.jpg stare1.jpg star i nowe.jpg
    mały teścik wyjdzie bo na prawej stronie MEYLE a n lewej NTY :D która padnie pierwsza :D
    Wogóle jaka akcja, przy dokręcaniu staba w wahaczu jedna z nakrętek zostawiła gwint🤦‍♂🤦‍♂no i rozkminy skąd wytrzasnąć nakrętke M12x1,25...
    w organizerach pusto ale olśniło mnie że przecież do kół są takie🤣🤣a mam stare nakrętki, założyłem słuchajcie i jest gitara:D po nowym roku zamówie sobie zapas nakrętek, gwintownik i narzynkę :)
    Kolejną rzeczą jaką zrobiłem to olej. 10 kkm wybiło więc zmieniam. Zmieniłem na bardziej odporny na temp i przeszedłem na 5W40 Motula. Przy wymianie niestety urwałem kabelek od czujnika i musiałem zamówić nowy a;e innego producenta-po prostu do czujników. Co się okazało, po wymianie temperaturę pokazuje inaczej czyli w innym zakresie. Teraz maksymalnie na trasie mam 95-100 stopni, wcześniej miałem 120, przecież nie możliwe żeby olej mi tak dobrze ciepło odprowadzał 🤷‍♂🤷‍♂
    Muszę też niestety zrobić na zamówienie uszczelkę do tej podstawki na czujnik temp pod filtr oleju bo dalej cieknie i na przeglądzie będzie płakał.
    Zaraz po nowym roku będą nowe poduchy amorków-kupiłem cokolwiek bo już tak tłucze że dramat 🤦‍♂ a w połowie stycznia przyjdą klocki bo na magazynach w PL oczywiście nima :D Tarcze też jakoś po nowym roku przyjdą. A to już ostatni dzwonek bo oglądałem ostatnio klocki i jest nieciekawie aż dziwne że czujnik nie piszczy.
    Zestaw będzie EBC Ultimax 2 i tarcze Rotinger w wersji ful GT mam nadzieję że bedzie git :)


Log in to reply