[Mk V 1.0] Podświetlenie zegara
-
Witam
Na początku
chciałbym zaznaczyć, że to mój 1 samochód. W wolnym czasie przeglądam, czytam forum,
natomiast cały czas jestem laikiem.
Chciałbym się
poradzić jak zdemontować( i wymienic) żarówki, zegar, aby dostać się do żarówek,
które odpowiadają za podświetlenie zegara w moim suzuki. Zegary na początku bardzo
słabo świeciły, natomiast później przestały świecić całkiem. Przeglądając forum
dowiedziałem się, że gdyby chodziło o bezpieczniki, to kompletnie nic by się nie
podświetlało, natomiast świeci się kontrolka chcek engine, ze wzgeldu na wycięcie
katalizatora i założenie strumienicy.
Dziękuje za pomoc
PozdrawiamJak myślisz? Tak lepiej?
-
Powinieneś kupić
W3W!
A o ściąganiu
kapturków z żarówek to nie słuchaj rava... On po prostu swoje rozwalił
przy wymianie więc tak gada teraz.Nie prawda... Kapturków mam komplet, ładniej jest z białymi ledami bez kapturków i to nie tylko moje zdanie, a słyszałem już wiele komentarzy 'co ci tak ładnie świecą?' itp
W moich filmikach widać:
http://www.youtube.com/watch?v=qwVvibPWu4AŻarówki to kup
dopiero jak stare wyjmiesz dla porównania. Z tego co się orientuję to były dwa
rodzaje żarówek podświetlenia zegarów - W3W i jeszcze jedne trochę mniejsze też 3
watoweŻarówki u mnie w mk4:
T5 - 12V (małe) - podświetlenie nawiewu, popielniczki
W3W, W5W - czyli wielkość ta sama co w postojówkach, różnią się tylko mocą, możesz sobie dobrać pod siebie, czy chcesz, żeby mocniej czy słabiej świeciły i na jaki kolorCena żarówek 5zł, a na 99% to te drugie, szkoda żeby bez licznika jechał kupować
Dostane w sklepie
elektronicznym takie w3w białe zwykłe?Ja swoje do zegarów w5w białe led kupowałem po 2zł w auchan, to standardowe postojówki, w3w (kolorowe) w innym kolorze może być nieco trudniej, najłatwiej chyba na allegro
-
Z tego co się orientuję to były dwa
rodzaje żarówek podświetlenia zegarów - W3W i jeszcze jedne trochę mniejsze też 3
watoweNie. Jeden rodzaj. Oryginalnie siedziały właśnie W3W sztuk trzy!
-
bartek, nie wiesz, nie pisz. 2 rodzaje żarówek i oprawek! ... przynajmniej te 3 głowne podświetlające.
-
bartek, nie wiesz,
nie pisz. 2 rodzaje żarówek i oprawek! ... przynajmniej te 3 głowne podświetlające.to prawda, w liczniku od gti są chyba te mniejsze
-
Kapturków mam komplet, ładniej jest z białymi ledami bez kapturków i to nie tylko
moje zdanieMoje też, mam białe W5W.
-
Tak jest , dzieki bede formulowal czytelniej posty
-
to prawda, w
liczniku od gti są chyba te mniejszeja miałem też mniejsze w liczniku z 1994 roku, może w mk4/mk5 już był jeden rodzaj
-
bartek, nie wiesz,
nie pisz. 2 rodzaje żarówek i oprawek! ... przynajmniej te 3 głowne podświetlające.Karol! To Ty nie wiesz, a piszesz... Wymieniałem i wiem co było, a co wsadziłem!!!
-
Ostatnio wymieniałem komplet żarówek, bo już tylko jedna świeciła. Kapturki pękały jak chciałem je zdjąć, więc w sklepie kupiłem całe zielone tylko o większej mocy i ciemniejszym świetle za 3zł/szt. Teraz zegary wyglądają jak w jakiejś furze z 'Szybkich i wściekłych'
-
chcesz mi udowodnić ze w ręce miałem nie zegary z swifta ?
-
chcesz mi udowodnić
ze w ręce miałem nie zegary z swifta ?BPX ostatnio udowadnia, że jest pretendentem do wyroczni roku, która wróży z ruskiej kuli z bazaru
-
Miałem 2 rodzaje zegarów, 1992 oraz 2001, w jednym były mniejsze 3 główne żaróweczki, a w nowszym większe 3 żaróweczki oznaczeń nie pamiętam.
-
chcesz mi udowodnić
ze w ręce miałem nie zegary z swifta ?Mówię tylko tyle, że u mnie były TYLKO i WYŁĄCZNIE 3 żarówki W3W do podświetlenia zegarów.
Nie mówię o podświetlaniu kontrolek!!! -
nadal nie czytasz ze zrozumieniem o co sie rozchodzi
-
nadal nie czytasz
ze zrozumieniem o co sie rozchodziNo właśnie jakoś nie kumam...
-
No właśnie jakoś
nie kumam...O to, że były 2 rodzaje żarówek (tych głównych 3 podświetlających) większe i mniejsze.
-
O to, że były 2
rodzaje żarówek (tych głównych 3 podświetlających) większe i mniejsze.Skoro u mnie były W3W to w Mk V na 99% też, bo to "nadal" węgier.
No ale może się mylę, więc zwracam honor. -
Skoro u mnie były
W3W to w Mk V na 99% też, bo to "nadal" węgier.
No ale może się
mylę, więc zwracam honor.Ja bym nawet powiedział, że na bank się mylisz skoro pozostali piszą inaczej
-
Ja bym nawet
powiedział, że na bank się mylisz skoro pozostali piszą inaczejPisali, że w GTi są inne i nic więcej...
Dla mnie koniec tematu, bo po raz kolejny ja wiem swoje, a Wy swoje.